Mediji: Ramljak može prodavati udjele u Mercatoru

Slovenski pravnici bliski Vladi kažu kako odluka suda na pravni položaj Mercatora u Sloveniji nema nikakva utjecaja (Arhiva)

Slovenski mediji objavili su u ponedjeljak da privremeni upravitelj Agrokora Ante Ramljak može prodavati udjele u Mercatoru, nakon što je sud u Ljubljani odobrio njegov zahtjev da se Agrokoru prizna status stranog pravnog subjekta u postupku insolventnosti, prenosi agencija Hina.

Portal Siol.net tvrdi kako su Ramljaku time date ovlasti da može prodavati udjele u Mercatoru, slovenskom trgovačkom lancu s više od 10.000 radnika koji je Agrokor kupio 2014. godine.

No, slovenski pravnici bliski Vladi kažu kako odluka suda na pravni položaj Mercatora u Sloveniji nema nikakva utjecaja, izvijestio je javni radio.

Finansijsko iscrpljivanje

Mediji prenose da spornom sudskom odlukom cijeli Mercator „de facto“ dolazi pod hrvatski „lex Agrokor“ iako je Slovenija donijela sličan zakon „lex Mercator“ i u Mercatorovu upravu imenovala svog posebnog povjerenika kako bi spriječila „finansijsko iscrpljivanje“ te kompanije.

Njegova zadaća bila bi onemogućiti eventualne novčane transakcije prema Agrokoru na štetu Mercatorove likvidnosti, ali pritom povjerenik slovenske Vlade u upravi nema ovlasti miješati se u druge poslove Mercatora i njegovih kompanija.

Opasnost odluke koju je slovenski sud donio u petak i na koju je do kraja jula moguća žalba je u tome što Mercator praktično prelazi pod „lex Agrokor“ i moguće je njegovo „finansijsko iscrpljivanje“, prenosi Slovenska televizija.

Zbog velike trgovačke konkurencije, turistička sezona u Hrvatskoj neće moći spasiti Agrokorov maloprodajni lanac Konzum, a jedan od ključnih razloga zašto se Ramljak obratio sudu u Ljubljani je možda pokušaj da se spasi Konzumova maloprodaja u BiH, navode mediji.

Prodaja i u Srbiji

Dodaju kako bi Agrokor zbog svoje insolventnosti mogao početi prodavati i zdrave dijelove Mercatora u Srbiji, a Ramljak dobiva i ovlasti raspolaganja Mercatorovom imovinom u Sloveniji, pa je nejasno kakav će nakon toga biti položaj sadašnje Mercatorove uprave na čelu s Tomislavom Čizmićem i vanrednog povjerenika slovenske Vlade.

Neki pravnici, međutim, ističu kako je sud na zahtjev Ramljaka samo priznao da je Agrokor, kao vlasnik većinskog dijela Mercatora u Hrvatskoj, u stanju insolventnosti, pa se zbog toga nad njegovom imovinom u Sloveniji ne mogu voditi ovršni postupci.

Izvor: Agencije