Vučić: Zar je Mattisu ‘Oluja’ veličanstven poduhvat?

Užasno mi je žao zbog Mattisove izjave, poručio je Vučić (EPA)
Užasno mi je žao zbog Mattisove izjave, poručio je Vučić (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Washingtonu da mu je “užasno žao” zbog izjave američkog ministra obrane Jamesa Mattisa po kojem je hrvatska vojno-redarstvena akcija “Oluja” bila “veličanstven pohvat”.

Vučić je komentirao izjavu Mattisa koju je američki ministar dao tokom susreta sa svojim hrvatskim kolegom Damirom Krstičevićem prije nekoliko dana u Pentagonu.

“Idućeg mjeseca obilježavaju se 22 godine operacije po imenu ‘Oluja’, operacije koja se izučava u američkoj vojsci kao primjer kako dobro vođena vojna snaga, dobro obučena, dobro opremljena i s dobrim političkim vodstvom može promijeniti tok povijesti. Čast nam je što ste ovdje s nama zbog vaše uloge u toj operaciji”, rekao je Mattis, a objavlio američko Ministarstvo obrane.

Vučić im je danas poručio da “neće nikada pristati na to da su ubijanje i progon srpskih civila neko veličanstveno delo”.

“Užasno mi je žao što je do takve izjave došlo, jer smatram da nema šta da bude pohvaljeno u akciji ‘Oluja’, pošto je u njoj ubijeno više od 2.000 običnih ljudi, starih i dece”, rekao je Vučić.

‘Raketirali su kolone izbeglica’

Prema njegovim riječima, “raketirane su kolone izbeglica kod Bosanskog Petrovca, čak ne na teritoriji tadašnje Hrvatske ili Republike srpske Krajine”. 

“Da ne govorim da sumnjam da bilo ko može da kaže da su Varivode slučaj kojim može bilo ko da se ponosi. Nisu znali od tolike moći šta će, pa su ubijali, pošto su ubili starce, muškarce i žene, krave, svinje i sve drugo da ništa živo ne ostane. Pošto su valjda i krave i svinje smatrali Srbima, ma kako to nekome sumanuto zvučalo”, rekao je predsjednik Srbije novinarima.

Podsjetio je kako je “stav Republike Srbije ostao da je to jedan od najtužnijih dana u srpskoj istoriji”.

“Ako se neko hvali rezultatom da je proterao 250.000 ljudi sa svog ognjišta, nekoliko hiljada pobio, tu nešto nije u redu. Na svakom mestu ću o tome da govorim i ničega se ne stidim”, naglasio je Vučić.

Poručio je i kako bi bilo dobro da “oni koji [Srbiji] neretko govore o tome da više priča o budućnosti, a manje o prošlosti, više razmišljaju o budućnosti, a manje govore o prošlosti”.

Zaključio je da “Srbija ne želi nikakve sukobe ni sa kim” te izrazio uvjerenje da će graditi sve bolje odnose s Hrvatskom.

U Vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” u ljeto 1995. godine pod kontrolu Zagreba vraćena je petina državnog teritorija.

Operacijom “Oluja”, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200.000 hrvatskih vojnika, u samo 84 sata oslobođeno je 10.400 četvornih kilometara do tada okupiranog područja ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Tijekom akcije iz Hrvatske su protjerane stotine tisuća Srba, a poginulo je više od 1.200.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO