Fajon: Crna Gora nema prepreka na putu ka EU

Zemlje regije moraju učiniti više napora kako bi se približile Evropi, kaže Fajon (EPA)
Zemlje regije moraju učiniti više napora kako bi se približile Evropi, kaže Fajon (EPA)

Slovenska zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon ocijenila je kako “Crna Gora nema političke prepreke na putu prema Evropskoj uniji”, kao što Srbija ima Kosovo i Makedonija problem s imenom.

Ona je za podgoričku Pobjedu od subote ocijenila da bi EU morala na trenutke biti odlučnija kada je u pitanju spremnost da se tim državama stavi do znanja da su dobrodošle u Uniju i da se računa na njih.

“S druge strane, zapadnobalkanske države bi trebale uraditi više na putu prema EU da bi jasno stavile do znanja da sebe u budućnosti zaista vide u našoj porodici”, navela je Fajon.

Slovenska zastupnica u Evropskom parlamentu smatra da će Rusija svakako nastaviti s ostvarivanjem svojih interesa u regiji.

Skupština mjesto sukoba mišljenja

“A ukoliko se i države Zapadnog Balkana i EU potrude još bolje i brže napredovati ka zajedničkom cilju pristupanja svih zemalja Europskoj uniji što prije, mislim da nema razloga za strah da bi se bilo koja država okrenula ka Moskvi, a ne prema Briselu”, kazala je Fajon.

Bojkot parlamenta koji je poduzela crnogorska opozicija nije dobar znak, smatra Fajon, koja je podsjetila da su u Evropskom parlamentu više puta pozvali opoziciju da se vrati u crnogorski parlament, jer je, kako je navela, Skupština mjesto za sukobljavanje mišljenja, polemike i mogućnost da se nešto promijeni.

“Mislim da bi to bio politički zreo i odgovoran korak”, ocijenila je Fajon.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO