Završen samit lidera EU-a i zapadnog Balkana u Trstu

Potpisivanjem Ugovora o Transportnoj zajednici, u srijedu navečer je u Trstu završen 4. samit lidera zemalja zapadnog Balkana, koji se organizira u okviru Berlinskog procesa.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja zapadnog Balkana koja na današnjem samitu nije potpisala ovaj ugovor, zbog protivljenja bh. entiteta Republika Srpska, javljaju bh. mediji.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je ranije, tokom razgovora s evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom u Trstu, kako je nelogično protivljenje RS-a potpisivanju Ugovora o Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope.

Crnadak smatra da transportna zajednica ima ogroman značaj za Bosnu i Hercegovinu i regiju te da Bosna i Hercegovina “ne želi da projekti i grant sredstva predviđena za odobravanje budu ugroženi”.

Evropske integracije i ekonomska saradnja

Glavna poruka samita bilo je jačanje regionalne saradnje, odnosno povezivanja na zapadnom Balkanu, kao ključnom elementu za ubrzanje evropskih integracionih procesa regije, jačanje ekonomske saradnje, prevashodno u oblasti sektora malih i srednjih preduzeća, IT sektora, nauke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je dužnost Evropske unije da približi regiju “sporo, ali sigurno” u pravcu članstva u EU.

“Politička stabilnost u regiji znači političku stabilnost i za nas. Mi to znamo iz iskustva”, rekla je ona na početku samita na visokom nivou.

Samit o zapadnom Balkanu održava se u Trstu u okviru Berlinskog procesa, a održani su i sastanci najviših zvaničnika Italije, Francuske, Njemačke i Velike Britanije i lidera zapadnog Balkana.

Glavne teme skupa na najvišem nivou odnosile su se na jačanje povezivanja na zapadnom Balkanu kao ključnom elementu za ubrzanje evropskih integracionih procesa regije, jačanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća, IT sektora i nauke, jačanje saradnje mladih, pitanje vladavine prava i borbe protiv korupcije, borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, kao i pitanje migracija.

Višegodišnji akcioni plan

Kao jedan od konkretnih rezultata ovogodišnjeg samita u Trstu je usvajanje višegodišnjeg akcionog plana o regionalnom ekonomskom prostoru zapadnog Balkana, koji obuhvata trgovinu, investicije, mobilnost i digitalnu integraciju.

Samit je okončan deklaracijom predsjedavajućeg, u kojem su sadržani zaključci skupa i smjernice za dalje aktivnosti u oblastima o kojima se na skupu debatiralo.

Berlinski proces održava se svake godine od 2014. (Berlin 2014, Beč 2015, Pariz 2016. i Trst 2017. godine), a ove godine poseban će akcenat biti stavljen na jačanje ekonomskog povezivanja na zapadnom Balkanu.

Izvor: Al Jazeera i agencije