Erdogan: Ne smijemo dozvoliti zaborav i negiranje genocida

Turski predsjednik kaže da se ne smije dozvoliti zaborav, omalovažavanje i negiranje genocida koji se dogodio u Srebrenici (Arhiva)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da je genocid u Srebrenici bio jedan od najsramotnijih događaja u historiji čovječanstva i odao je počast ubijenim žrtvama, a porodicama i narodu Bosne i Hercegovine poželio mnogo strpljenja.

Povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida počinjenoh u Srebrenici, turski predsjednik je objavio poruku u kojoj je naveo da je bolno sjećanje na genocid koji se dogodio na današnji dan u Srebrenici i pred očima snaga Ujedinjenih naroda, koje su prethodno Srebrenicu proglasile sigurnom enklavom, a potom pasivno gledali ubijanje Srebreničana.

Erdogan je poručio da zbog genocida koji se dogodio u Srebrenici mira nikada neće imati kukavice koje su krvoločnim zločincima predali u ruke 8.372 nevinih žrtava, među kojima su bili i stari i mladi, i muškarci i žene, prenosi Anadolija.

“Kako se taj stravični zločin ne bi više nikada ponovio, potrebno je da zasluženu kaznu dobiju svi oni koji su na bilo koji način odgovorni za to”, poručio je Erdogan i dodao da se danas radi očuvanja mira u Srebrenici mora spriječiti širenje ideologije mržnje, rasizma i islamofobije.

Multietničnost kao najbolji odgovor

Turski predsjednik također je poručio da se ne smije dozvoliti zaborav, omalovažavanje i negiranje genocida koji se dogodio u Srebrenici.

“Svake pohvale je vrijedan napor naroda Bosne i Hercegovine koji želi u miru živjeti sa svim svojim susjedima, uprkos brojnim zločinima i nepravdi koju je iskusio u prošlosti. Očuvanje bogatstva multietničnosti i multikulturalnosti u Bosni i Hercegovini je najbolji odgovor onima koji pokušavaju ugroziti mir. Uvjereni smo da je za budućnost punu nade potrebno da se ne zaboravi tragedija koja je proživljena, ali i da se podstiče na sigurnost, prijateljstvo i saradnju”, poručio je Erdogan.

Erdogan je pozvao međunarodnu zajednicu da konkretnim potezima podrži očuvanje suvereniteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine, kao i da pomogne i olakša proces njenih evropskih i euroatlantskih integracija.

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu odao je, također, počast žrtvama genocida u Srebrenici.

On je, posredstvom društvene mreže Twitter, poručio da se žrtve genocida ne smiju zaboraviti te je upozorio da se zaboravljeni genocidi mogu ponoviti.

“Odajemo počast i sjećamo se braće koju smo izgubili u genocidu koji se dogodio prije 22 godine u Srebrenici”, istakao je Cavusoglu.

Izvor: Agencije