Zabranjen skup podrške Ratku Mladiću u Banjoj Luci

Izricanje presude Mladiću očekuje se do kraja godine (Arhiva)

Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska zabranilo je za sutra najavljeni skup podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću, koji je trebao biti održan u Banjoj Luci.

“Zbog angažovanja policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) na obezbjeđenju skupa u Potočarima, kod Srebrenice, javni skup koji je najavljen 11. jula 2017. godine u Banjaluci od strane udruženja ‘Zavetnici’, neće biti održan“, potvrđeno je iz MUP-a Republike Srpske.

Moguć zahtjev za novi datum

Ova odluka je donesena, kako su naveli, imajući u vidu da se na skupu koji je najavljen u Banjoj Luci očekuje više od 1.000 učesnika, te da policija neće moći da preduzme sve neophodne mjere kako bi se ovo okupljanje održalo na siguran način.

Kako dodaju, organizator ovog skupa se može obratiti Policijskoj upravi Banja Luka da podnese zahtjev za javno okupljanje za neki drugi datum.

Srpski sabor ‘Zavetnici’ saopćio je da će ispoštovati odluku o otkazivanju održavanja skupa podrške Ratku Mladiću.

“Rukovodstvo Republike Srpske posljednjih dana trpilo je velike pritiske iz Sarajeva, zapadnih medija, ali i od lažne srpske opozicije koja je ovaj događaj pokušala da iskoristi u svoje političke svrhe i napade na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Članovi rukovodstva ‘Zavetnika’ svakodnevno su dobijali stotine prijetećih poruka od onih koji su pokušavali na taj način da nas zastraše da otkažemo skup podrške generalu Ratku Mladiću”, ističe se u saopćenju.

Najavljeno je da će  ‘Zavetnici’ sutra u 11.00 sati održati konferenciju za novinare u centrali pokreta u Beogradu.

Banjalučka policija ranije je odobrila, kako je navedeno, miting podrške Mladiću, pod nazivom “Podrška generalu Ratku Mladiću – stop lažima o Srebrenici”, a koji je prijavio Srđan Vukojević, koji za sebe tvrdi da je predstavnik “Srpskog sabora Zavetnici” za Banju Luku.

Grafit protiv Mladića

U međuvremenu, na zgradi Ustavnog suda Republike Srpske u centru Banje Luke ispisani su grafiti “Srebrenica je i više od genocida” i “Ratko Mladić zločinac”.

U banjalučkoj policiji su rekli da nisu dobili prijavu o ovom grafitu.

Ratko Mladić bio je zapovjednik Vojske Republike Srpske, a pred Haškim tribunalom optužen je za najteže ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici.

Izricanje presude Mladiću očekuje se do kraja godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije