Višegradska grupa: Ubrzati eurointegracije Srbije i Crne Gore

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec smatra da bi zemlje Zapadnog Balkana trebale dobiti pomoć u primjeni reformi (EPA)

Sedam država članica Evropske unije iz centralne Evrope pozvale su Uniju da ubrza proces pristupanja Srbije i Crne Gore tom bloku.

Države su upozorile da bi neuspjeh u integraciji Zapadnog Balkana mogao predstavljati sigurnosnu prijetnju čitavoj centralnoevropskoj regiji.

Ministri vanjskih poslova i njihovi zamjenici iz četiri zemlje Višegradske grupe – Mađarske, Slovačke, Poljske i Češke, kao i iz Austrije, Slovenije i Hrvatske – sastali su se u Budimpešti kako bi razgovarali o pitanjima koja uključuju migracije i situaciju na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, prenosi Reuters.

Ozbiljni sigurnosni izazovi

“Ukoliko ne možemo da ubrzamo proces evropske integracije (na Zapadnom Balkanu) morat ćemo da se suočimo sa ozbiljnim sigurnosnim izazovima u cijeloj centralnoevropskoj regiji”, rekao je šef mađarske diplomatije Peter Szijjarto.

On je pozvao EU da ubrza trenutne pregovore o pristupanju sa Crnom Gorom i Srbijom i otvori pregovore o članstvu i sa drugim zemljama regije.

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec smatra da bi zemlje Zapadnog Balkana trebale dobiti pomoć u primjeni reformi koje su neophodne kako bi se kvalificirale za članstvo u EU.

“Situacija na Zapadnom Balkanu je prilično nejasna, nestabilna i bit će neophodno osigurati da postoji dijalog kako bi se ojačala stabilnost u ovoj regiji”, rekao je Erjavec.

Izvor: Agencije