Sedmica sjećanja na Srebrenicu u Virginiji

U glavnom gradu Virginije će se održati centralni panel posvećen godišnjici obilježavanja genocida u Srebrenici (Arhiva)

Guverner američke savezne države Virginia, Terry McAuliffe, proglasio je tjedan sjećanja na Srebrenicu u kojem će se održati nekoliko manifestacija od 11. do 17. srpnja.

“Senat i Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država usvojili su još 2005. godine rezolucije o godišnjim komemoracijama za žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, izražavajući svoju potporu za proces pomirenja u Bosni i Hercegovini. Potpora i svjesnost obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida važan je događaj koji treba stanovnicima Bosne i Hercegovine pomoći da premoste ratne traume, a isto tako da pomogne u artikuliranju predstavljanja Bosanaca u Americi”, naglasio je guverner McAuliffe, koji je odao priznanje  Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike, organizaciji koja predstavlja Bošnjake u Americi i Kanadi uz promoviranje građanskih, kulturnih i obrazovnih programa vezanih uz povijest Bosne i Hercegovine.

‘Genocid u Srebrenici – Dan sjećanja’

McAuliffe se spominje kao jedan od mogućih kandidata Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Inače, 11. srpnja u glavnom gradu Virginije, Richmondu, u tamošnjem Muzeju holokausta, održat će se središnji panel posvećen godišnjici obilježavanja genocida u Srebrenici, čime će biti okončan višednevni projekat pod nazivom “Genocid u Srebrenici – Dan sjećanja” koji je propraćen projekcijom filmova novinara Saliha Brkića.

Na središnjem panelu, između ostalih, sudjeluju Smail Čekić, Salih Brkić, ambasador BiH u Washingtonu Haris Hrle, Ivo Komšić  i Miro Lazović, te kongresna kandidatkinja iz Virginije Eileen Bedell.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U toku je treća, posljednja etapa Marša mira, kojim se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici. Učesnici se kreću istim putem, samo u suprotnom smjeru, kojim su Srebreničani pokušali da se probiju do teritorije pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine u julu 1995. godine nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu. Učesnici Marša mira […]

Published On 10 Jul 2017

Kada se 2002. vratio u svoje selo kod Bratunca, Ramiz Nukić počeo je da traga za posmrtnim ostacima oca i braće. Do danas je, kaže, pronašao posmrtne ostatke gotovo 250 žrtava, koje je nakon toga preuzeo Institut za nestale BiH. Iako su članovi njegove porodice u međuvremenu pronađeni u drugim masovnim grobnicama, Ramiz je nastavio […]

Published On 10 Jul 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO