Regija gori, zvaničnici upozoravaju građane

U Beogradu, vlasti su na nekoliko mjesta u centru grada postavile tankere sa vodom (Tanjug)

Vlasti u Srbiji i Hrvatskoj upozorile su građane da ne izlaze na sunce i da piju dosta vode dok traje toplotni val koji je ovog vikenda pogodio Balkan. Temperature su dostigle i 40 stepeni a u nekim oblastima pušu topli vjetrovi, prenosi AP.

Velike temperature uzrokovale su požar u prijestolnici Crne Gore i prijete da ugroze kuće u predgrađu.

Šest starijih osoba preminulo je prošlog vikenda u Rijeci od posljedica visokih temperatura, a u Srbiji je Republički hidrometeorološki zavod upozorio da se u utorak i srijedu očekuju veoma visoke temperature koje će ponegdje dostići i 40 stepeni.

U Beogradu, vlasti su na nekoliko mjesta u centru grada postavile tankere sa vodom, a radnici u zoološkom vrtu rashlađuju ptice vodom, a ostale životinje svježim voćem i povrćem.

Kako je kazao AP-u jedan od zaposlenih, većina životinja se od vrućina sklonila u hladovinu.

Plaže na Jadranskoj obali prepune su turista uprkos upozorenjima, a kako se navod,i i u tom dijelu Balkana zabilježeno je nekoliko manjih požara.

U Iranu više od 53 stepena

Svjetska meteorološka organizacija objavila je izvještaj o ekstremnom vremenu koje je pogodilo brojne dijelove svijeta u junu i početkom ovog mjeseca.

Iranski grad Ahvaz izmjerio je 29. juna 53,7 stepeni, što je novi apsolutni temperaturni rekord za tu zemlju, a to se desilo u sklopu toplotnog vala koji je zahvatio područje Irana, Iraka i Kuvajta.

Natprosječne temperature izmjerene su i u Maroku i sjevernom Alžiru. Topliji je čak i Antarkrtik, prenose mediji.

Područje južne i centralne Evrope sa temperaturama višim od 40 stepeni, znatno je toplije od izmjerenih temperatura od 1981 – 2010. godine. 

Toplotni val zahvatio je krajem prošlog mjeseca i SAD, gdje su izrazito visoke temperature izmjerene u Las Vegasu u Nevadi – 47,2, a u Needlesu u Kaliforniji temperatura je prešla 50 stepeni – izmjerena su čak 51,7 stepena.

Aerodrom u Phoenixu u Arizoni je krajem juna imao 11 uzastopnih vrućih dana sa temperaturom višom od 43 stepena, što je ometalo i zračni saobraćaj. 

Izvor: Agencije