Čović i Dodik u srijedu u Mostaru o Izbornom zakonu

Čović je ranije najavio intenziviranje sastanaka sa stranačkim čelnicima (EPA)

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ujedno i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik u srijedu će se u Mostaru sastati s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegopvine i članom državnog predsjedništva Draganom Čovićem.

Dodik je najavio podršku svoje stranke izmjenama Izbornog zakona u dijelu koji tretira promjenu načina izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Doma naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, ako takav prijedlog dođe u parlamentarnu raspravu.

Podsjetio je i kako je prije mjesec dana s Čovićem u Banjoj Luci dogovorio da HDZ BiH ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da su protiv interesa RS-a.

Za smjenu članova Vijeća ministara BiH

Stoga je najavio da bi na sastanku u Mostaru trebalo biti dogovoreno koji će ljudi to koordinirati.

“Bazična je priča da SNSD i HDZ BiH dugo godina sarađuju i da razumiju globalne politike. SNSD želi da tu saradnju podigne na najviši mogući nivo, što podrazumijeva i dogovor o zajedničkom nastupu prilikom sljedećih izbora”, rekao je Dodik.

Potvrdio je i da će članovi SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržati smjenu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, čiji aktualni saziv, po njegovim riječima, ne može dočekati kraj mandata.

Dodik je uvjeren da će aktualni saziv Vijeća ministara “uskoro biti razriješen”.

Podsjetio je i da je 17 zastupnika opozicije u Zastupničkom domu potpisalo zahtjev za sazivanje hitne sjednice bh. Parlamenta, na kojoj bi razmatrali izvještaj o radu Vijeća ministara u prošloj godini, a koji je dobio negativno mišljenje više parlamentarnih komisija. 

“Na nivou Bosne i Hercegovine nema parlamentarne većine, osim ako se ne okupe oko nekog ličnog razloga i zbog nečega ličnog”, napominje Dodik.

Tvrdi i da je “pukla” koalicija između Stranke za bolju budućnost Bosne i Hercegovin Fahrudina Radončića i Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

Koga predstavlja Savez za promjene

Po njemu, i HDZ BiH i SDA su “u veoma lošim odnosima” te je uvjeren da će ti odnosi dodatno biti pogoršani zbog Izbornog zakona.

“Što se tiče ovih iz Saveza za promjene, oni više nikoga ne predstavljaju, osim sami sebe, i u tom pogledu vjerovatno sami čine da se još neko zaposli, ubaci i time optereti ukupna potrošnja Bosne i Hercegovine. Institucije Bosne i Hercegovine ne koriste nikome, osim tim ljudima”, smatra Dodik.

Po njegovim riječima, zastupnik u državnom Parlamentu “ima duplo veću platu nego predsjednik RS-a, a potrošnja na nivou Bosne i Hercegovine potpuno je neizdrživa, zbog čega je krajnje vrijeme da se uradi nešto po tom pitanju”.

Izvor: Agencije