Marš mira: Od danas dostupna aplikacija za pomoć u pohodu

Korisnici aplikacije će moći stupiti u direktan telefonski kontakt s organizatorom, redarskom službom ili timovima za medicinsku pomoć (Arhiva)
Korisnici aplikacije će moći stupiti u direktan telefonski kontakt s organizatorom, redarskom službom ili timovima za medicinsku pomoć (Arhiva)

Ovogodišnjim učesnicima Marša mira od subote je dostupna dvojezična mobilna aplikacija, na bosanskom i engleskom jeziku, koju mogu preuzeti sa Google Playa i Apple Storea za svoje Android i IOS uređaje.

Projekat izrade aplikacije Marš mira finansiralo je Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, u želji da pruži tehničku podršku i pomoć svima koji će na ovaj način učestvovati u obilježavanju godišnjice genocida poćinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici i okolini.

“Cilj nam je bio omogućiti što lakše kretanje učesnika na maršruti Nezuk – Potočari i maršruti Borak – Potočari, kao i kroz priče preživjelih i sudski dokazane činjenice genocida pružiti historijski osvrt na događaje iz perioda 1992-95.”, kaže Muhamed Duraković, nosilac projekta izrade aplikacije.

Web muzej genocida Srebrenica 360

Hiljadama već registriranih učesnika iz cijelog svijeta pomoću ove aplikacije će biti dostupne relevantne informacije o Maršu mira, kodeks ponašanja, preporuke medicinskih timova i informacije kako se što bolje pripremiti za trodnevni pohod.

Korisnici aplikacije će moći stupiti i u direktan telefonski kontakt s organizatorom, redarskom službom ili timovima za medicinsku pomoć.

Osnovna funkcionalnost aplikacije je navigacija na maršuti iz pravca Nezuka, s jedne, i Žepe, s druge strane, prema Memorijalnom centru Potočari.

Učesnicima koji se izdvoje iz kolone aplikacija može pomoći da sigurno stignu do kampa u kojem je organizirano prenoćište.

U slučaju gubitka GSM signala, ovaj segment aplikacije može nesmetano funkcionirati i u takozvanom offline modu.

S obzirom da trasa Marša mira uključuje teško prohodne brdsko-planinske predjele, organizatorima će od sada uz pomoć aplikacije biti lakše da brže utvrde lokaciju onih kojima bude trebala medicinska pomoć.

Osim navedenog, aplikacija nudi i informacije o Memorijalnom centru, te virtualni obilazak Web muzeja genocida Srebrenica 360.

Preuzimanje aplikacije sa linkova

Marš mira 2017 Nezuk – Potočari bit će organiziran od 8. do 10. jula.

Svi zainteresirani učesnici aplikaciju Marš mira mogu preuzeti sa linkova:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.marsmira

iOS: https://itunes.apple.com/us/app/mar%C5%A1-mira/id1253628429?ls=1&mt=8

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO