Zvornik: Spomenik s tri prsta kod mjesta masovnih egzekucija

Spomenik s uzdignuta tri prsta posvećen je srpskim žrtvama posljednjeg rata (Fena)

Spomenik srpskim žrtvama iz rata u Bosni i Hercegovini – u obliku ruke s podignuta tri prsta, visine oko tri metra – podignut je u selu Petkovci, na području zvorničke općine.

Agencija Fena javlja kako se spomenik nalazi u neposrednoj blizini Klise, odnosno u blizini mjesta ispod brane Glinica, gdje su 1995. godine strijeljane stotine Srebreničana.

“Govorimo o suživotu, pomirenju, toleranciji, a lokacija na kojoj je spomenik postavljen je u neposrednoj blizini masovnih grobnica i egzekucija gdje su vršena strijeljanja i 1992. i 1995. godine”, kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini za Fene.

Podsjeća i da je Klisa mjesto u neposrednoj blizini spomenika gdje je više tisuća stanovnika zvorničke općine pokupljeno i protjerano.

Dvojica preživjela strijeljanje

Žene i djeca su protjerani prema Tuzli i Kalesiji, a muškarci su odvedeni do Bijelog Potoka, gdje su ih odatle kamionima vozili u Srednjoškolski centar Karakaj i u Dom kulture u Pilicu.

Njih najmanje 800 je strijeljano u tzv. Gerinoj klaonici, od čega su dvojica preživjela to strijeljanje.

“Ne treba u inat u neporesrednoj blizini mjesta gdje su vršene egzekucije praviti spomenike koji će vrijeđati žrtve”, poručio je Mešković.

Izvor: Agencije