Haradinaj traži da se SAD uključi u dijalog Kosova i Srbije

Ramush Haradinaj je potvrdio da je za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine (EPA)

Bivši čelnik Oslobodilačke vojske Kosova i kandidat za premijera te zemlje Ramush Haradinaj zatražio je prisustvo SAD-a i njegovu ulogu u dijalogu sa Srbijom.

On je za Glas Amerike, a prenosi prištinski list Zeri, rekao da teži ekonomskom razvoju, vladavini prava i uključivanju Amerike u razgovore s Beogradom.

“Želimo razgovarati među sobom na Kosovu, opozicija i pozicija, zatim sa svim zainteresiranim akterima koji su za razvoj međusobnih veza, uključujući i međunarodne partnere, Evropsku uniju i Ameriku” kazao je Haradinaj.

Dodao je da je za nastavak dijaloga između Srbije i Kosova.

Dijalog između susjeda

“Tražimo prisustvo Amerike, dakle ulogu Amerike u dijalogu. Dijalog je za nas priznanje, između dvije nezavisne države, dakle dijalog između susjeda. Ni u kojoj varijanti nismo za dijalog o unutrašnjim temama. I taj period je završen. Pružili smo priliku i takvoj logici, ali se vidi da je došlo do zastoja”, smatra Haradinaj.

On je ranije kazao da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić trebaju izviniti Albancima.

Haradinaj, koji je, u kampanji uoči vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, Vučića i Dačića nazvao “učenicima” Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, dodaje da je izvinjenje “prva akcija” koju od njih očekuje.

Onj je to rekao u predizbornom intervjuu za Deutsche Welle na albanskom jeziku, upitan kako zamišlja susret s Vučićem i Dačićem i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Govoreći o uspostavljanju zajednice srpskih opština, što je predviđeno Briselskim sporazumom, a što Priština odbija realizirati, Haradinaj je kazao da taj sporazum u tom dijelu nije moguće provesti.

Kao razlog je naveo to da je kosovski Ustavni sud saopćio da formiranje zajednice srpskih opština nije u duhu kosovskog Ustava.

On stoga smatra da se Priština mora disciplinirati i, kako je rekao, provoditi Ustav Kosova.

Upitan o vojsci Kosova, on je kazao da Priština ne trguje svojim ovlaštenjima te dodao da je formiranje oružanih snaga ustavno pravo Kosova.

‘Ne igraj se s Albancima’

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu zakazani su za 11. juni.

Haradinaja je za premijera kandidirala koalicija koju čine njegova Alijansa za budućnost Kosova, Demokratska stranka Hashima Thacija i Inicijativa za Kosovo.

Haradinaj je po povratku iz Francuske, čije vlasti su ga odbile izručiti Srbiji radi suđenja za navodne ratne zločine, uputio novoizabranom predsjedniku Srbije poruku da se “ne igra s Albancima”.

Vučić je odgovorio da ga ne brinu “opasni ljudi” poput Haradinaja, već šutnje Evrope na ono što u posljednje vrijeme poručuju Albanci, a što se ne može drugačije razumjeti nego kao prijetnje “cepanjem” granica i rušenjem na Balkanu.

Izvor: Agencije