Hahn u Podgorici: Dijalog ključan za transformaciju Crne Gore

Hahn je kazao je da pristupanje EU nije cilj sam po sebi, već proces u kojemu se poboljšava život građana (www.gov.me)

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn ocijenio je u petak u Podgorici kako je Crna Gora jako napredovala na putu ka Evropskoj uniji i podsjetio da je otvorila 26 poglavlja u pregovorima, a dva zatvorila.

“Očekujemo da će se u narednih nekoliko sedmica otvoriti još dva poglavlja. Najvjerovatnije će se steći uvjeti za zatvaranje još jednog poglavlja”, precizirao je Hahn, prenosi agencija Hina.

Nakon razgovora s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, Hahn kazao je da “pristupanje EU nije cilj sam po sebi, već proces u kojemu se poboljšava život građana”.

“Ne radi se o tome da udovoljite nama, evropskim dužnosnicima i državama članicama, već se radi o služenju interesima građana Crne Gore koji očekuju pristupanje EU koje će unaprijediti njihov standard i stoga se svi reformski napori moraju sagledavati na način da su u funkciji crnogorskih građana i njihovih interesa”, kazao je dodajući da je “članstvo Crne Gore u NATO-u ključna prekretnica na njenom euroatlantskom putu”.

Poziv opoziciji

Hahn je pozvao crnogorsku opoziciju da se vrati u skupštinu jer je “politički dijalog ključan za transformaciju Crne Gore” te da bojkot parlamenta nije evropski način rješavanja neslaganja.

Crnogorska opozicija zbog navodnog pokušaja “državnog udara” nije priznala rezultate parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine te nije prisustvovala nijednom zasjedanju skupštine, zahtijevajući nove izbore, što vladajuća koalicija odbija.

Hahn je poručio da će EU i dalje pružati značajnu stručnu i finansijsku podršku Crnoj Gori na putu prema evropskim integracijama, a u razdoblju od 2014. do 2020. godine više od 570 miliona eura uloženo je u crnogorske projekte.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO