Potvrđene optužnice protiv Mandića i ostalih

Vije­će Vi­šeg su­da u Pod­go­ri­ci po­tvr­di­lo je op­tužni­cu koje je Spe­ci­jal­no državno tu­ži­la­štvo pod­nije­lo pro­tiv li­de­ra De­mo­krat­skog fron­ta Andrije Mandića i Milana Kneževića u slu­ča­ju “dr­žav­ni udar”, saopćeno je u četvrtak iz tog suda.

Ove osobe se terete za krivična djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti države, terorizma u pokušaju i stvaranja kriminalne organizacije.

Navodi se kako su, na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine, planirali nasilno preuzimanje vlasti, napad na Skupštinu i ubistvo tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

“Predmet će danas biti dat u rad postupajućem sudiji, a glavni pretres će biti zakazan u zakonskom roku od dva mjeseca”, navodi se u saopćenju.

Imena optuženih

Optužnicom Specijalnog tužilaštva, osim lidera DF-a Mandića i Kneževića, te Mandićevog vozača Mihaila Čađenovića, obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Edvard Šišmakov i Vladimir Popov, te državljani Srbije Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Ðorđević.

Kako agencije podsjećaju, prema optužnici je 16. oktobra prošle godine u Crnoj Gori navodno spriječen državni udar.

Istovremeno, odbrana okrivljenih u slučaju “državni udar” ranije je ocijenila kako je optužnica neutemeljena i paušalna i kako je treba vratiti na dopunu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Viši sud u Podgorici oslobodio je čelnike opozicionog Demokratskog Fronta Andriju Mandića i Slavena Radunovića sumnji za pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja na protestu 24. oktobra 2015. pred zgradom Skupštine Crne Gore kada se dio demonstranata, pokušavajući da uđe u parlament, sukobio sa policijom. U obrazloženju Suda stoji da su njihove poruke izvučene iz konteksta te […]

Published On 26 May 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO