Haradinaj: Vučić i Dačić ‘učenici’ Šešelja i Miloševića

Haradinaj naveo da je izvinjenja "prva akcija" koju od očekuje od Vučića i Dačića (Arhiva)

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i kandidat za premijera Kosova Ramush Haradinaj smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik vlade Ivica Dačić trebaju da se izvine Albancima.

Haradinaj, koji je u kampanji uoči vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, Vučića i Dačića nazvao ‘učenicima’ Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja i dodaje da je izvinjenje “prva akcija” koju od njih očekuje.

Haradinaj je to rekao u predizbornom intervjuu za Deutsche Welle na albanskom jeziku, upitan kako zamišlja susret sa Vučićem i Dačićem i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

‘Formiranje oružanih snaga ustavno pravo’

Govoreći o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je predviđeno Briselskim sporazumom, a što Priština odbija da realizira, Haradinaj je rekao da taj sporazum u tom dijelu nije moguće sprovesti.

Kao razlog je naveo to da je kosovski Ustavni sud saopćio da formiranje ZSO-a nije u duhu kosovskog ustava.

On stoga smatra da se Priština mora disciplinirati i, kako je rekao, implementirati Ustav Kosova.

Upitan o vojsci Kosova, on je kazao da Priština ne trguje svojim ovlaštenjima, te dodao da je formiranje oružanih snaga ustavno pravo Kosova.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu zakazani su za 11. juni.

Haradinaja je za premijera kandidirala koalicija koju čine njegova Alijansa za budućnost Kosova, Demokratska stranka Hashima Thacija i Inicijativa za Kosovo.

Haradinaj je po povratku iz Francuske čije vlasti su odbile da ga izruče Srbiji radi suđenja za ratne zločine, uputio novoizabranom predsjedniku Srbije poruku da se “ne igra sa Albancima”, dok je Vučić odgovorio da ga ne brinu “opasni ljudi” poput Haradinaja, već šutnje Evrope na ono što u posljednje vrijeme poručuju Albanci, a što se ne može drugačije razumjeti nego kao prijetnje “cepanjem” granica i rušenjem na Balkanu.

Izvor: Agencije