Grabar-Kitarović: Arbitražna presuda ući će u negativne anale

Hrvatska predsjednica se do sada nije oglašavala povodom napada kod Knina, zbog čega se našla na udaru kritika (Reuters)
Hrvatska predsjednica se do sada nije oglašavala povodom napada kod Knina, zbog čega se našla na udaru kritika (Reuters)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor sastali su se u petak u Dubrovniku i u razgovoru ponovili kako Hrvatska i Slovenija imaju nepromijenjena stajališta o arbitražnom postupku, priopćeno je iz ureda predsjednice.

Dvoje čelnika sastali su se na rubu završnog sastanka na vrhu hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi i Dubrovnik foruma, stoji u priopćenju. 

“Imajući u vidu nepromijenjena stajališta dviju država o arbitražnom postupku, zaključili su kako je u tim okolnostima još značajnije nastaviti dijalog i raditi na međusobnom povjerenju dviju država”, navodi se u priopćenju. 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ranije u petak je rekla kako se nada da neće biti nikakvih jednostranih akata Slovenije nakon presude arbitražnog suda o međusobnoj granici koju Hrvatska ne priznaje i za koju je rekla da će ući u negativne anale te da je to bilateralno pitanje dviju zemalja.

U izjavi novinarima na rubu skupa u Dubrovniku hrvatska predsjednica je podsjetila da Zagreb ne priznaje presudu jer se povukao iz arbitraže pošto je taj proces “nepovratno” kompromitiran ponašanjem slovenskih predstavnika.

Ovaj arbitražni proces ući će u anale, ali “negativne anale”, rekla je Grabar-Kitarović.

‘Razuman pristup građana’

Na snazi su svi bilateralni ugovori i aranžmani koje su dvije zemlje potpisale, a posebno se to odnosi na malogranični promet i ribarstvo, rekla je predsjednica.

Ocijenila je ohrabrujućima stavove građana s obiju strana granica koji “razumno pristupaju ovom problemu”, osim nekoliko ‘egzbicionista’, prenosi Hina.

Ponovila je da očekuje dijalog o graničnom sporu kao bilateralnom pitanju Hrvatske i Slovenije koja je “susjedna i prijateljska država” i očekuje da će na rubu summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) imati prigodu razgovarati sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.  

Rekla je da će službeni Zagreb posvuda objašnjavati kako je Slovenija kompromitirala arbitražni proces. 

Hrvatska je suverena država, rekla je predsjednica i pozvala sve da “pozornije” prouče mišljenje Njemačke koja je u četvrtak pozvala Hrvatsku da poštuje i provede odluku arbitražnog suda.

Upravo je ponašanje slovenskog arbitra i slovenske predstavnice “narušilo sama načela arbitraže” i time kompromitiralo i samu arbitražu i međunarodno pravo, smatra predsjednica.

Ona će osobno, kao i ministarstvo vanjskih i europskih poslova, posvuda objašnjavati zašto Hrvatska ne priznaju arbitražnu presudu.

Hrvatski prijedlozi

Hrvatska je i ranije predlagala i još predlaže izlazak pred Međunarodni sud pravde u Den Haagu ili Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, rekla je predsjednica koja se nada da neće biti unilateralnih poteza, ali očekuje da će biti teško nekoliko idućih mjeseci.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je u četvrtak da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Ranije je objavljeno da granica u Istri slijedi Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika, što znači da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje i kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj.

Također je donio odluku da je Sveta Gera na hrvatskom teritoriju, ali i priopćio da nema jurisdikciju odlučiti o hrvatskom zahtjevu da slovenski vojni kompleksi ne smiju ostati na hrvatskom teritoriju.

Izvor: Agencije


Povezane

Bura u fildžanu mora

Za Sloveniju je presuda o Piranskom zaljevu treći najvažniji događaj u njenoj državnosti, nakon osamostaljenja i ulaska države u EU i NATO.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO