Salkić: Bošnjačka djeca u RS-u će učiti o genocidu i opsadi

U entitetu Republika Srpska 22 škole rade po nacionalnom programu za Bošnjake iz Kantona Sarajevo (Al Jazeera)

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić oštro je kritizirao izjavu ministra obrazovanja tog entiteta Daneta Maleševića, koji je kazao da će RS zabraniti da se u udžbenicima historije izučava opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici.

Sarajevski portal klix.ba prenosi da je Salkić podsjetio da je Tribunal za ratne zločine u Hagu donio presude kojima je potvrđen genocid i da su izrečene stotine godina zatvorskih kazni za taj zločin.

“Bh. entitet RS tone u sve veći mrak. Nakon što su vojska RS i dijelovi njene policije, pod vodstvom Radovana Karadžića, počinili prvi genocid na tlu Evrope poslije Hitlera, vlasti ovog entiteta danas pokušavaju da zabrane izučavanje tih činjenica, najavljujući represivne mjere zabrane udžbenika u kojima se piše o genocidu i opsadi Sarajeva”, rekao je Salkić.

On je naveo da je “nikakav Malešević, niti bilo koji drugi ko negira genocid, nikada neće moći da pobiju te činjenice, makar zabranjivao i knjige”.

“Makar prijetio deci i nastavnicima. Makar zastrašivao roditelje. Nažalost, historija našega naroda ispisana je krvlju i masovnim grobnicama. Ispisana je Srebrenicom, koja je postala planetarni simbol zločina. Srebrenica je sramota srpskoga naroda”, rekao je Salkić.

On je poručio je da “neće dozvoliti da Malešević ili bilo ko drugi kalja bošnjačke svetinje”.

“Poznato je u kakvim sistemima su knjige zabranjivane i ljudi kažnjavani zbog širenja istine. Bilo je to u mračnom Srednjem vijeku. Vlada RS je dodirnula dno. Posebno je porazno što to čini ministar prosvjete… Pozivamo Vladu RS i međunarodnu zajednicu da sankcioniraju njegov govor mržnje”, kazao je Salkić.

On je dodao da i da “poziva međunarodne institucije, koje sprovode projekte u obrazovanju, da zaustave projekte u bosanskohercegovačkom entitetu RS i na taj način se ograde od učestvovanja u diskriminaciji Bošnjaka i podržavanja aparthejda”.

Prava na izučavanje jezika

Entitetski ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je ranije da će na teritoriji tog entiteta biti zabranjeni udžbenici iz Federacije BiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput opsade Sarajeva ili izučavanja genocida u Srebrenici, javljaju bh. mediji.

Malešević je rekao da se to odnosi na 22 škole u RS-u gdje je bošnjačkoj djeci dozvoljeno da rade po programu iz Kantona Sarajevo.

“Preporuke međunarodnih organizacija su bile da se stavi embargo na izučavanje rata u BiH. Kanton Sarajevo je već najavio uvođenje ‘opsade Sarajeva’ i izučavanje genocida u Srebrenici i time odstupio od tog dogovora, iako je OEBS rekao da se to ne radi”, rekao je Malešević.

On je rekao da priča o bosanskom jeziku, nažalost, nije završena, te da je za RS riječ o bošnjačkom jeziku, prenosi portal Klix.ba.

Malešević ističe da bošnjačka djeca imaju sva prava kao Srbi i Hrvati u Republici Srpskoj kada je riječ o izučavanju jezika.

Resorni ministar je rekao da će u tom bh. entitetu đaci više učiti o genocidu nad Srbima u NDH i Drugom svjetskom ratu, te izrazio nadu da će analizom doći do programa koji će zadovoljiti i one koji su protiv.

“Ako imamo 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu i Gradini, moramo pronaći sve imenom i prezimenom. Pored toga, imamo 24.000 ubijene djece”, rekao je Malešević.

Izvor: Agencije