Parlament Crne Gore odlučuje o ukidanju imuniteta Medojeviću

Poslanici Demokratskog fronta, koji mjesecima bojkotiraju rad Parlamenta, najavili su da će prisustvovati sjednici (Arhiva)

Parlament Crne Gore raspravlja o ukidanju poslaničkog imuniteta jednom od čelnika opozicionog Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću.

Njega Tužilaštvo te države tereti za osnivanje kriminalne organizacije i pranje novca tokom izborne kampanje 2016. godine.

Poslanici Fronta, koji mjesecima bojkotiraju rad Parlamenta, najavili su da će prisustvovati sjednici, te pozvali i vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i specijalnog tužioca Milivoja Katnić da prisustvuju sjednici.

Specijalno tužilaštvo Medojevića tereti kako je sa Momirom Nikolićem „sačinio kriminalni plan“ za pranje novca koji je Nikolić stekao legalno, ali nije platio porez.

Naknada za majke

Skupština raspravlja i o zakonu kojim se socijalna naknada za majke troje i više djece u Crnoj Gori ukida za sve kategorije žena osim onih koje su ostavile posao zbog tih davanja.

Ustavni sud proglasio je u aprilu naknadu neustavnom, a do sada ju je primalo 22.000 žena.

Stotinjak korisnica naknade provelo je noć ispred zgrade Parlamenta. Protestiraju mjesecima tražeći da se naknada isplaćuje u cijelosti kao doživotno stečeno pravo.

Izvor: Al Jazeera i agencije