Dodik: Referenduma o nezavisnosti o RS neće biti 2018. godine

'Katalonija je mnogo moćnija od Republike Srpske, pa ima mnogo problema da organizuje referendum', kaže Dodik (Fena)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik potvrdio je kako referenduma o neovisnosti Republike Srpske od Bosne i Hercegovine neće biti iduće godine, kako je to ranije predložila njegova partija Savez nezavisnih socijaldemokrata.

“Nećemo organizovati referendum o secesiji 2018. godine”, rekao je Dodik za Politico.

“Razumijemo okolnosti i kontekst. Referendum 2018. godine bi izazvao brojne reakcije, a mi i dalje želimo da stvorimo zamah da se to legitimizuje kao naše pravo”, dodao je.

Dodik smatra da je BIH “neuspjela država na putu dalje fragmentacije”.

Međutim, istaknuo je kako se “ne odustaje potpuno od perspektive odvajanja”.

“Da li ćemo u narednim godinama pokrenuti to pitanje – vidjećemo. Ne znam. Siguran sam da slijedimo taj put – put ka nezavisnosti”, poručio je Dodik.

Upozorenja Zapada

Prošle godine je njegova stranka, vladajuća u bh. entitetu Republika Srpska, zauzela stajalište po kojem se referendum o neovisnosti treba održati iduće godine, ako Republika Srpska ne dobije veću autonomiju.

Visoke diplomate su, međutim, upozorile da bi secesija bila neustavna i dovela do toga da međunarodni dužnosnici koji i dalje imaju značajne ovlasti u Bosni i Hercegovini smijene Dodika, navodi Politico.

Po tom portalu, mnogi političari, diplomati i analitičari vjeruju da bi proglašenje neovisnosti Republike Srpske potaknulo novi sukob u Bosni i Hercegovini i nasilje drugdje na Balkanu jer bi i druge etničke skupine pokušale prekrojiti državne granice. 

Međunarodni dužnosnici više puta su upozorili vođe Republike Srpske da su protiv odvajanja i jasno dali do znanja da bi se to smatralo ilegalnim te da Zapad ne bi to prihvatio, piše Politico.

Izvor: Agencije