Vlada Srbije će imati dva nova ministarstva

Izmjenama zakona se stvaraju uslovi za izbor nove vlade koju treba da sastavi mandatarka Ana Brnabić (Zoran Žesti? / Tanjug)

Skupština Srbije usvojila je izmjene Zakona o ministarstvima, koje predviđaju osnivanje dva nova ministarstva – za zaštitu životne sredine i za evropske integracije.

Tako će nova vlada, koju treba da sastavi mandatarka Ana Brnabić, imati 18 resora, dva više nego do sada.

Za izmjene tog zakona, čije je usvajanje predložio šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović, glasalo je 157 poslanika, 11 je bilo protiv, a nisu glasala dva poslanika.

Glasanju nije prisustvovao lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković, koji je ranije najavio da neće podržati izbor Ane Brnabić za premijera, a u sali su bili poslanici njegove stranke koji su podržali zakon.

Prema ranijim najavama, mandatarka Ana Brnabić trebalo bi u srijedu u Skupštini Srbije da predstavi ekspoze i sastav nove vlade.

Ministarstvo za evropske integracije

Pošto je poslove Ministarstva ekologije do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, utvrđena je i izmjena djelokruga tog ministarstva koje će promijeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U djelokrugu rada novog ministarstva zaštite životne sredine bit će i poslovi u vezi sa podrškom i stvaranjem uslova za pristup i realizaciju projekata u oblasti životne sredine za čiju realizaciju su Srbiji na raspolaganju sredstva iz pretpristupnih fondova EU-a, donacije i drugi oblici razvojne pomoći.

Izmjenama zakona predviđeno prestanak rada Kancelarije za evropske integracije, s ozbirom na to da će njene poslove preuzeti novo Ministarstvo za evropske integracije.

Izmjenama zakona predviđena je i izmjena u djelokrugu Ministarstva privrede, tako što će Ministarstvo rudarstva i energetike preuzeti poslove koji se odnose na pripremu prijedloga akata o imenovanju i razrješenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društva koja obavljaju djelatnost proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom.

Također, predviđeno je i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Izmjene Zakona o ministarstvima stupit će na snagu danom objavljivanja u “Službenom glasniku”.

Izvor: Agencije