Albanija: Vladajući socijalisti uvjerljivo vode na izborima

Socijalistička partija Albanije premijera Edija Rame vodi nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora.

Izborna komisija je saopćila kako je obrađeno više od 73 posto glasačkih materijala. Do sada su socijalisti Edija Rame osvojili blizu 48 posto glasova. Nastavi li se ovakav trend, prema predviđanjima, Socijalistička partija bi mogla imati više od 73 od 140 zastupničkih mjesta, što bi joj omogućilo samostalno formiranje vlade.

Na drugome mjestu su opozicijski demokrati Lulzima Bashe sa 29 posto glasova ili blizu 44 mandata, a na trećem – stranka novoizabranog predsjednika Ilira Mete sa14 posto glasova (18 zastupničkih mjesta).

Šef posmatračke misije Evropskog parlamenta Eduard Kukan tvrdi kako su evropski parlamentarci primijetili da je bilo neregularnosti na više lokacija tokom izbora u Albaniji, ali kako one ipak nisu bile velike da bi ugrozile legitimnost izbornog procesa.

„Velika posmatračka misija OSCE-a je bila prisutna i oni imaju više tehničkih podataka. Upravo su oni rekli kako je širom države postojao veliki broj neregularnosti. Od onoga što smo mi čuli, u glavnom gradu Tirani od kolega koji su otišli u Loru i Dureš, utisak je bio pozitivan“, istakao je on i dodao:

„Mislim da će ovi izbori pomoći Albaniji u sveukupnoj ocjeni Evropskog parlamenta jer EU čeka datum za otvaranje pregovora o pristupanju, a to zavisi od ovih izbora. Kao što smo vidjeli, to će pozitivno doprinijeti nadanjima i željama Albanije da se pridruži EU.“

Veliki posao

Nedjeljni izbori smatraju se vrlo važnim za proces približavanja Albanije Evropskoj uniji. Službena Tirana nada se kako će uspjeti uvjeriti EU da što prije otvori pregovore o pristupanju.

Socijalistička stranka premijera Rame (52), na vlasti od 2013. godine, i Demokratska stranka (desnica) Lulzima Bashe (43) bile su u predizbornim anketama gotovo izjednačene, s time da je Rama ipak imao malu prednost. On je pokušavao uvjeriti birače da mu daju glas, naglašavajući ekonomski rast koji je Albanija postigla kroz posljednje četiri godine, obećavajući ekonomske reforme i borbu protiv korupcije.

Albanija je aplicirala za članstvo u EU 2009. a dobila je status kandidata 2014. Rama je kazao kako će zatražiti otvaranje pregovora ako bude ponovno izabran.

Basha optužuje Ramu da nije uspio suzbiti organizirani kriminal i trgovinu drogom.

Novu vladu očekuje veliki posao.

Premda Rama postavlja kao cilj rast „veći od pet posto“, Albanija je i dalje jedna od najsiromašnijih država u Evropi, sa prosječnom mjesečnom platom od 340 eura. Zemlju napuštaju mladi bježeći od nezaposlenosti: 2,9 miliona Albanaca živi u državi, a 1,2 miliona u inozemstvu, što je svjetski rekord.

Izvor: Agencije