Grabar-Kitarović: Hrvatima u BiH prijeti da postanu manjina

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u govoru na prijemu povodom Dana državnosti, istaknula je odgovornost Hrvatske prema iseljenim Hrvatima, dodavši da u žarištu nacionalnih i državnih interesa moraju biti Hrvati u Bosni i Hercegovini gdje su “konstitutivan povijesni narod, ali im prijeti da postanu manjina”.

“Inzistiram i uvijek ću inzistirati na jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Zato treba najozbiljnije pristupiti rješavanju političkih pitanja kao što je hitna promjena Izbornog zakona”, poručila je.

Dodala je da je BiH nužno što prije “povući” prema euroatlantskim integracijama.

‘Stalan dijalog sa Srbijom’

U pogledu Srbije, podsjetila je da je bila na inauguraciji srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića te rekla kako je to učinila “u duhu dobrih običaja”.

“Ali prije svega radi nastavka i osnaženja međudržavnog dijaloga, kojemu je temelj Subotička deklaracija. Držim da Hrvatska i Srbija moraju imati stalan i, nadamo se, konstruktivan dijalog, kako o bilateralnim pitanjima, tako i o svim pitanjima od interesa za zemlje Jugoistočne Europe”, rekla je Grabar-Kitarović.

Govoreći o Sloveniji, istaknula je da Hrvatska želi razvijati dijalog, kako radi unaprjeđenja suradnje, tako i radi rješavanja problema, uključujući granično pitanje.

“Još jedanput naglašavam da je međunarodna arbitraža o tome nepovratno kompromitirana. Stoga Hrvatska, u skladu s člankom 60 Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, neće prihvatiti nikakvu odluku Arbitražnog suda jer više nije dionica toga procesa, niti će dopustiti implementaciju njegovih odluka ma kakve one bile”, poručila je, kako prenosi Hina.

Poziv Sloveniji na pregovore o granici

Dodala je kako je Hrvatska spremna odmah započeti pregovore te je pozvala Sloveniju za pregovarački stol.

“Držim da smo dužni pokazati zrelost i sposobnost to pitanje riješiti na bilateralnoj osnovi”, dodala je.

Prijemu kod hrvatske predsjednice su nazočili brojni uglednici iz kulturnog, političkog, gospodarskog, vjerskog i javnog života, među njima predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministri i saborski zastupnici te predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije