FBiH: Demobilizirani borci ne odustaju od zahtjeva

Istinski borci traže Registar koji će jasno i transparentno prikazati ratni put svakog evidentiranog pojedinca, piše autor (Al Jazeera)

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić posjetio je razvojačene borce koji ispred zgrade entitetske vlade u Sarajevu prosvjeduju četrnaesti dan. 

Nakon neformalnog sastanka informacije su oprečne.

Premijer tvrdi da su Vlada i borci blizu dogovora da zahtjeve svedu na dostupnost popisa o 570.000 sudionika u ratu, bez zahtjeva za novu vrstu novčanih naknada. 

“Jer evo tvrdnja je i komandanta Zvornika da je tamo 950 ljudi zaokruženo koji nisu bili u ratu ili su sada negdje u Njemačkoj ili Švedskoj, da oni ne primaju po zakonu dodatak. To je otprilike negdje rješenje koje i oni sada mnogo više eksploatiraju nego da se sada nova davanja daju. Svjesni su i oni da država ima svoja ograničenja”, rekao je Novalić.

S druge strane, razvojačeni borci, osim što tvrde da do najavljenog samospaljivanja neće doći, kažu kako ostaju pri prvotnim zahtjevima te da dogovor nije blizu. 

“Prema tome mi ne odustajemo od svojih zahtjeva. Mi ovdje ostajemo do svoje konačne pobjede. Ja neću da se vratim u svoje mjesto sagnute glave, da tamo neko kaže ‘išli ste džabe’ i tako te svari. Hoćemo svoj ponos”, kaže Enes Pašinović, demobilizirani borac.

Novalić: Urediti registar

Novalić je za Fenu rekao da je s borcima razgovarao kao pripadnik 107. viteške gradačačke brigade, a ne kao premijer.

“S borcima sam želio sjesti i izravno razgovarati o problemima s kojima se susreću. Kao poznavalac prilika razgovarao sam s njima o realnom stanju koliko im Federacija BiH u ovom trenutku može pomoći. Ja se s tim ljudima dobro poznajem tako da problema u komunikaciji nije bilo” rekao je premijer FBiH.   

Smatra da je za rješavanje problema boračke populacije potrebno urediti registar i spiskove boraca.  

Demobilizirani borci Armije BiH od vlasti traže formiranje jedinstvenog registra, jednu boračku udrugu te minimalnu mjesečnu boračku naknadu od 324 KM (162 eura).

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Kaknju bivši borci traže od lokalne vlasti da njihovo novoformirano udruženje uvrsti u općinski budžet, ili da im isplati jednokratnu novčanu pomoć.

13 Aug 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO