Ankete: Ramini socijalisti vode na izborima u Albaniji

Izlazne ankete pokazale su da je Socijalistička stranka dosadašnjeg premijera Edija Rame moguća pobjednica parlamentarnih izbora u Albaniji, a po tim rezultatima osvojila je između 45 i 49 posto glasova.

Prema istim anketama, opozicijska Demokratska stranka Lulzima Bashe će imati između 30 i 33 posto osvojenih glasova.

Kako je prenio Reuters, procjenjuje se da bi socijalisti mogli imati više od 71 mjesta u parlamentu koji broji 140 zastupnika.

“Izlazne ankete, ipak, treba uzeti sa priličnom ogradom i treba pričekati nove rezultate anketa. Ovakav ishod pokazivala su i predviđanja pre izbora”, javio je iz Tirane reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Birališta na kojima se birao novi saziv albanskog parlamenta zatvorena su u 20:00 sati, nakon što je izborno povjerenstvo odlučilo produljiti glasanje za sat vremena.

Kao razlozi navedeni su velika vrućina, Ramazanski bajram i niska izlaznost koja se iznosila manje od 44 posto.

Prema podacima albanskog Ministarstva unutarnjih poslova, na pojedinim biralištima bilo je slučajeva pokušaja kupnje glasova i zastrašivanja birača.

Nije navedeno više detalja, no još nitko ne dovodi u pitanje regularnost izbornog procesa.

Brojni incidenti zabilježeni su u nedjelju na glasačkim mjestima širom Albanije, no nema naznaka da bi to moglo narušiti izborni proces, javio je Goranović.

“Uglavnom je reč o fotografisanju glasačkih listića, fenomenu porodičnog glasanja prisutnog na ovim prostorima, čak i fizičkih incidenata, zbog čega je na momente bilo prekida glasanja.”

Tromjesečna kriza

Građani Albanije glasali su na devetim parlamentarnim izborima od pada komunističkog režima 1991. godine i prvim od punopravnog članstva te države u NATO-u, odnosno dobivanja kandidatskog statusa za priključenje Europskoj uniji.

Izbori su prethodno bili odgođeni zbog bojkota opozicije. Dogovor o održavanju izbora postignut je između vlasti i opozicije, uz posredovanje EU-a i SAD-a.

Glasalo se nakon tromjesečne krize, a kampanjom su dominirala ekonomska i socijalna pitanja.

Albanski parlament ima 140 zastupnika, koji su birani u 12 višečlanih izbornih jedinica prema proporcionalnoj zastupljenosti zatvorenih lista s izbornim pragom od tri posto za stranke i pet posto za koalicije.

Glasači su birali između 18 izbornih lista. 

Prvi službeni rezultati očekuju se u ponedjeljak ili najkasnije u utorak.

Dilema: Rama ili Basha

Na izborima su se ponovno suočile dvije vodeće stranke – Socijalistička stranka aktualnog premijera Edija Rame i opozicijska Demokratska stranka Lulzima Bashe. Tu je i Pokret za socijalističku integraciju, koji će ponovno predstavljati “jezičak na vagi” prilikom sastavljanja nove albanske vlade.

Prema istraživanjima, Socijalistička stranka pojedinačno bi osvojila najviše glasova, ali ne toliko da bi mogla sama formirati vladu.

Ako pobijedi, Rama obećava nastavak reformi i skori početak pregovora s Bruxellesom, kojem je glavni uvjet reforma pravosuđa.

S druge strane, Basha poručuje da će, ako pobijedi okončati vladavinu “najkorumpiranijeg režima koji je pretvorio Albaniju u narko skladište”.

Međutim, tko će biti novi albanski vođa u mnogo čemu zavisit će od Pokreta za socijalističku integraciju, od čije podrške će ovisiti tko će formirati novu albansku vladu.

“Ispitivanja javnog mnenja u Albaniji ranijih godina često su bila nepouzdana. Međutim, malo ko u zemlji sada sumnja u to da će socijalisti Edija Rame osvojiti najviše glasova. Glavno pitanje izbora ostaje hoće li Ramini socijalisti osvojiti najmanje poslaničko mesto koliko je potrebno da bi sami formirali vladu”, javio je ranije Goranović.

Pravo glasa imalo je 3.452.260 albanskih državljana, koji su mogli glasati na 5.362 biračka mjesta. Izbore je nadgledao 5.351 promatrač, od čega je njih najmanje 900 bilo iz međunarodnih misija.

Izvor: Al Jazeera i agencije