BH novinari stali u odbranu Al Jazeere

Zemlje koje su prekinule veze s Katarom izdale su listu zahtjeva za okončanje krize, među kojima je i gašenje mreže Al Jazeera (Reuters)

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari osuđuje zahtjeve Saudijske Arabije i drugih arapskih država za gašenje mreže Al Jazeere, uključujući i redakciju regionalnog programa Al Jazeera Balkans, sa sjedištem u Sarajevu.

BH novinari protive se svakom obliku cenzure i miješanja bilo koje države u medijske sadržaje i nezavisnost uredničke politike.

“Takvim postupcima se na najdirektniji način ugrožava pravo građana na slobodan pristup informacijama iz različitih medijskih izvora, te sužava prostor za javnu političku debatu o pitanjima od značaja za javnost, ne samo u arapskim državama, već i u cijelom svijetu”, navodi ta profesionalna udruga.

Solidarnost s kolegama

BH novinari izražavaju solidarnost s novinarima i svim drugim uposlenicima Al Jazeere Balkans, snažno podržavajući njihove zahtjeve za sprečavanje gašenja mreže Al Jazeera u Kataru, kao i njenih televizijskih članica u cijelom svijetu.

Istovremeno, BH novinari pozivaju Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) sa sjedištem u Briselu, kao i sve druge organizacije posvećene zaštiti slobode medija da se solidarno uključe u podršku novinarima i medijskim djelatnicima Al Jazeere, te da iskoriste legitimna sredstva i zakonske mogućnosti za sprečavanje brutalnog gašenja ovog medija.

Saudijska Arabija i druge zemlje koje su prekinule veze s Katarom izdale su listu zahtjeva za okončanje krize, među kojima je i gašenje mreže Al Jazeera.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO