Večeras inauguracija Vučića za predsjednika Srbije

Aleksandar Vučić: Želimo dobre odnose s komšijama (Rade Preli? / Tanjug)

U beogradskoj Palati Srbija u petak navečer će biti održana svečanost povodom inauguracije Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije.

Bit će to najveće okupljanje stranih dužnosnika u Srbiji u posljednjih gotovo četiri desetljeća, a dolazak je najavila većina šefova država i vlada iz regije, Evrope i svijeta.

Uz druge brojne uzvanike iz političkog, kulturnog i javnog života, Vučić će biti domaćin, neslužbeno, blizu 5.000 ljudi, prenosi Tanjug.

Dolazak su potvrdili predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, predsjednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić te predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Kina, Rusija, Njemačka, NATO…

Očekuje se i dolazak predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Makedonije Đorga Ivanova, a moguće i makedonskog premijera Zorana Zaeva.

Svečanosti će, predviđeno je, prisustvovati austrijski kancelar Christian Kern te šef diplomatije Austrije Sebastian Kurz, premijer Mađarske Viktor Orban, potpredsjednik Bugarske i predstavnik Rumunije.

Iz Brisela je stigla potvrda da će ovoj proslavi prisustvovati evropski komesar za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn.

Kina u Beograd šalje potpredsjednika Svenarodnog kineskog kongresa, a Moskva potpredsjednika Dimitrija Rogozina.

Dolaze i Gerhard Schroeder, izaslanik Angele Merkel i Frank-Waltera Steinmeiera, predstavnik NATO-a…

Prvi od gostiju iz svijeta je stigao u srijedu – prijestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Jake mjere osiguranja

Očekuju se i premijer Grčke Alexis Tsipras, ministrica obrane Italije te šefovi diplomatija mnogih zemalja.

Tu će biti i veliki broj osoba iz političkog i javnog života Srbije, a poziv je upućen i svim bivšim predsjednicima Srbije – Borislavu Joviću, Milanu Milutinoviću, Vojislavu Koštunici, Borisu Tadiću…

Pozvani su i lideri opozicije, od kojih su neki potvrdili da će prisustvovati.

S obzirom na značaj skupa kojem će prisustvovati desetak šefova država i vlada, neki od uzvanika će biti pojedinačno osiguravani, a o svima će brinuti najelitnije jedinice Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Prisustvo velikog broja dužnosnika iz regije i svijeta, po ocjeni analitičara i medija, piše Tanjug, govori o zanimanju za Srbiju kao stabilnog partnera u regiji i Evropi.

Preuzeo dužnost u maju

Vučić je nedavno rekao kako očekuje da “iz regiona gotovo svi dođu”, jer su bili mir i stabilnost u regiji dio njegove politike, a potvrdu njihovog dolaska smatra “najvećim priznanjem do sada za našu zemlju”.

Vučić je dužnost predsjednika Srbije preuzeo polaganjem zakletve u Domu Narodne skupštine 31. maja.

Novog predsjednika Srbije, koji je na toj funkciji zamijenio nekadašnjeg stranačkog kolegu i saosnivača vodeće Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, izabrali su građani u prvom krugu predsjedničkih izbora, na kojima je osvojio više od 55 posto glasova.

Od drugoplasiranog, bivšeg ombudsmana Saše Jankovića, dobio je gotovo 40 posto glasova više.

Izvor: Agencije