Haški tužioci protiv učešća Hrvatske u slučaju ‘Prlić i ostali’

Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, u sklopu zajedničkog zločinačkog poduhvata (AP)

Hrvatske vlasti podnijele su Haškom tribunalu žalbu kojom traže da im se dozvoli učešće u predmetu protiv Jadranka Prlića i još peterice optuženih za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, čemu su se usprotivili tužioci ICTY-a, javlja BIRN-Justice Report.

Hrvatska je početkom ovog mjeseca podnijela zahtjev Apelacionom vijeću Tribunala da se preokrene odluka kojom je odbijen njihov zahtjev da se pojave kao “prijatelj suda” u predmetu protiv ratnih dužnosnika nekadašnje samozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Vlasti Hrvatske saopćile su u podnesku Tribunalu da su navodi tužilaca o tome da su nekadašnji čelnici Hrvatske Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata na području Bosne i Hercegovine “nove činjenice”, zbog čega su zatražile da im se dozvoli da se obrate Žalbenom vijeću prije donošenja konačne presude šestorki optuženoj za zločine počinjene tokom 1990-ih.

Udruženi zločinački poduhvat

Kako se navodi u žalbi Hrvatske, njihovo pojavljivanje u predmetu protiv Prlića i ostalih pomoglo bi u otklanjanju “zakonskih grešaka”.

Haški tužioci usprotivili su se toj žalbi, kazavši da je Prvostepeno vijeće donijelo pravilnu odluku kad je odbilo zahtjev Hrvatske da se pojavi kao “prijatelj suda”.

“Prvostepeno vijeće donijelo je činjenične zaključke o ulogama trojice hrvatskih zvaničnika, ali nije donijelo bilo kakve zaključke o njihovoj krivičnoj odgovornosti. Ova trojica zvaničnika nisu proglašeni krivim za bilo kakve zločine… Također, Žalbeno vijeće je već naglasilo da se u ovom predmetu ne donosi nikakav zaključak o odgovornosti država za zločine”, navodi se u odgovoru tužilaca.

Tužioci su, također, naveli da se žalbeni postupci u Hagu obično tiču “pitanja zakona”, a da bi uloga Hrvatske bila da ospori “činjenične zaključke” te da se ova žalba stoga treba odbaciti.

U odluci, koju je potpisao predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius, u ljeto prošle godine odbijeno je da se Hrvatska pojavi kao “prijatelj suda” u predmetu protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića, koji su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1994. godine.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 2013. godine Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja samozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

Prvostepeno 111 godina zatvora

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16 godina, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.

Na tu su presudu ove godine iznesene žalbe, u kojima su odbrane tražile da se presuda ukine ili preinači i da se ponište zaključci o udruženom zločinačkom poduhvatu i učešću Tuđmana, Šuška i Bobetka.

Haški tužioci zatražili su veće kazne za optužene i potvrđivanje zaključaka o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Žalbena presuda očekuje se do kraja ove godine.

Izvor: Agencije