Mogherini: Zapadni Balkan u žiži interesa

Federica Mogherini
Uvjerena sam da politički čelnici i narod u BiH mogu krenuti naprijed po pitanju reformi, na jedinstven način, poručila je Federica Mogherini (Reuters)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske odnose Federica Mogherini istakla je kako će u narednom razdoblju zapadni Balkan biti, odmah poslije pitanja odbrane i sigurnosti, težišna tema njenih aktivnosti.

Ona je navela kako budućnost EU-a poslije najavljenog izlaska Velike Britanije nije da ostane sa 27 članica, već da će svakako biti prijema novih država.

“Na zapadnom Balkanu raspolažemo s ogromnim mogućnostima utjecaja koje ne koristimo u punoj mjeri“, rekla je Mogerini na godišnjoj konferenciji Instituta EU-a za sigurnosne studije.

Taj institut savjetuje visokog predstavnika EU-a za vanjske odnose.

Povjerenje stanovnika

Mogherini je, kako su učesnici skupa prenijeli novinskoj agenciji Beta, ocijenila kako na zapadnom Balkanu postoji povjerenje stanovništva u EU, kao i opredijeljenost vlasti da rade na prijemu u Uniju.

Ona je navela kako se “od EU-a očekuje da pokaže da li je posvećena i ozbiljna” u svojim obećanjima da će države zapadnog Balkana biti primljene u Uniju.

“Moj prioritet tokom narednih 12 do 18 mjeseci bit će zapadni Balkan, odmah nakon pitanja evropske odbrane i sigurnosti”, rekla je Mogherini.

Visoka predstavnica EU-a dodala je kako svih šest zemalja zapadnog Balkana trebaju biti dotle dovedeni da njihovo približavanje Uniji bude nepovratno.

“Ako mi ne budemo radili na tome, radit će drugi”, upozorila je.

Upozorenje stručnjaka

Prethodno je svih pet učesnika panela sastavljenog od stručnjaka iz raznih dijelova Evrope na pitanje moderatora skupa šta treba biti prioritet u vanjskim odnosima EU-a, odgovorilo kako to treba biti priključenje zemalja zapadnog Balkana.

Ukazali su na mogućnost pogoršanja među državama i etničkim zajednicama u regiji i većeg utjecaja Rusije.

Bili su jednodušni da na zapadnom Balkanu, za razliku od mnogih drugih pitanja, EU ima najbolje mogućnosti da djeluje kao snaga stabilizacije i jačanja sigurnosti u međunarodnim odnosima.

Izvor: Agencije