Duraković pozvan na sud na dan dženaze u Srebrenici

Ćamil Duraković obavijestit će Osnovni sud u Višegradu da nije u mogućnosti doći na pripremno ročište (Anadolija)

Bivši načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković pozvan je na Osnovni sud u Višegradu na dan obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici u slučaju koji je protiv njega i Dnevnog avaza pokrenuo redatelj Emir Kusturica.

Sutkinja višegradskog Osnovnog suda Dana Plećić zakazala je pripremno ročište u tužbi Kusturice za 11. srpnja, s početkom u 13 sati, točno u vrijeme kad je planirana dženaza za identificirane žrtve genocida u Srebrenici.

U pozivu, koji je medijima proslijedio Duraković, navodi se kako će ročište biti održano ako se na njemu ne pojave optuženi.

Strah od malverzacija

“Ako tužitelj ne dođe na ročište, smatrat će se da je odustao od tužbe”, navedeno je u pozivu.

Kusturica je tužio Dnevni avaz i Durakovića zbog tekstova o navodnim vezama redatelja i poslovima s financijama i nekretninama na području Višegrada.

U svojoj tužbi naveo je i da traži odštetu u visini 12.000 konvertibilnih maraka (6.000 eura).

“Očito je da postoji neki tihi dogovor između Nacionalnog parka Tara u Srbiji i pokušaja da se sve spoji u jednu cjelinu. Tada je to pokušao Emir Kusturica da Srbija i Bosna i Hercegovina naprave zajednički nacionalni park kojim bi upravo on upravljao. Nemamo nikakav problem da naša opština ima nacionalni park, prirodno bogatstvo koje može da bude benefit, ali ovo je previše”, rekao je svojedobno Duraković za Dnevni avaz.

Tražit će novi datum

Sporno je, po navodima tog dnevnog lista, da se, “bez ikakvog usaglašavanja s Bošnjacima, provukla i inicijativa o formiranju Nacionalnog parka Drina […] Prema Nacrtu zakona o nacionalnom parku, jasno je da sva bošnjačka sela spadaju u prvu zaštićenu zonu […] Nekada je na tim prostorima živjelo 12.000 ljudi, od sela Krušev Do, preko Luke, do Ljeskovika.”

U pozivu je navedeno i da Osnovni sud u Višegradu može odmah nakon pripremnog ročišta održati i glavnu raspravu.

Dnevni avaz doznaje da će Duraković obavijestiti Osnovni sud da nije u mogućnosti doći na pripremno ročište 11. srpnja te zatražiti novi datum.

Izvor: Agencije