Ivanić i Zvizdić u NATO-u: Aktivirati plan za članstvo BiH

Na sastanku se razgovaralo i o jačanju vladavine prava i borbe protiv terorizma (Fena)
Na sastanku se razgovaralo i o jačanju vladavine prava i borbe protiv terorizma (Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je da je današnji sastanak delegacije BiH sa ambasadorima NATO-a u Briselu bio više nego koristan, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

„Predstavili smo dostignuća BiH, upoznali ambasadore sa napretkom u oblasti ‘Pregleda odbrane’, planom modernizacije sredstava, informisali ih dokle se stiglo sa knjiženjem vojne imovine. Međutim, glavna politička poruka je bila naša želja da se razmisli o uslovu striktnog knjiženja vojne imovine“, rekao je Ivanić.

On je objasnio da u slučaju da se čeka puno ispunjenje uslova, to bi potrajalo bar još nekoliko godina.

„Glavna argumentacija je bila da je BiH potrebno aktiviranje MAP-a [Akcioni plan za članstvo] jer oko toga postoji politička saglasnost i pozicije i opozicije te svih konstitutivnih naroda. I to je jedna od rijetkih stvari oko koje u BiH postoji jedinstvo. Nadam se da smo uspjeli bar malo razbiti rezerve koje jedan broj zemalja ima prema ovome. Nadam se da će nakon ove posjete ponovo biti razmatran ovaj uslov“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Učešće u mirovnim misijama

Ivanić očekuje da bi, ako ne do kraja ove, onda početkom iduće godine mogao biti aktiviran Akcioni plan za članstvo i da BiH uđe u novu fazu odnosa sa NATO-om.

„Međutim, o članstvu BiH u NATO savezu nije bilo riječi jer je to pitanje oko kojeg ne postoji saglasnost u BiH. Tim poslom će se baviti neke druge generacije političara jer vrijeme za to još nije sazrelo“, rekao je predsjedavajući Ivanić.

Na sastanku je bilo riječi i o učešću u mirovnim misijama, koje je ocijenjeno izuzetno dobrim.

„Naše jedinice su ocijenjene među najboljim među zemljama članicama koje učestvuju u mirovnim misijama, posebno u Afganistanu, ali i na drugim prostorima, po Africi. Iskazali smo opredijeljenost da to radimo i ubuduće. Bilo je riječi i o višku naoružanja i rekli smo da se to polako svodi na razumne mjere jer je to prije svega bezbjednosno pitanje. Sve u svemu, na današnjem sastanku je bilo dosta pozitivnih stvari“, rekao je Ivanić.

Usvojeni strateški dokumenti

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je sjednici Sjevernoatlanskog vijeća na kojoj je ovo najveće političko tijelo NATO-a pružilo podršku ubrzanju integracijskih procesa BiH.

Zvizdić je istakao da su aktivacija MAP-a i približavanje NATO-u vanjskopolitički prioriteti BiH. Informirao je članove Vijeća da je BiH usvojila strateške dokumente “Pregled odbrane” i “Plan modernizacije Oružanih snaga BiH”, kao i o procesima knjiženja nepokretne vojne imovine, čime su učinjeni značajni iskoraci na putu NATO integracija.

Zvizdić je rekao da BiH kontinuirano učestvuje u mirovnim operacijama i posmatračkim misijama UN-a gdje aktivno sarađuje i sa snagama NATO-a. Naglasio je da je BiH posvećena promociji mira, stabilnosti i prosperitetu u regiji, jačanju saradnje u oblasti odbrane i sigurnosti kao i ubrzanju procesa euroatlantskih integracija regije.

„Smatram da je današnji sastanak s ambasadorima zemalja NATO pakta bio više nego koristan. Očekujemo do kraja ove ili početkom naredne godine dobijemo kandidatski status i da bude aktiviran MAP što bi bile dvije izuzetno važne poruke za BiH i za sve njene građane jer one će značiti mir, stabilnost, ekonomski prosperitet i bolji životni standard za sve građane u BiH“, rekao je Zvizdić.

Ekonomski razvoj BiH

Kazao je da ostaje da se dalje nastavi s aktivnim angažmanom na realizaciji talinskog uvjeta.

„Očekujemo do kraja godine, da osim 27 do sada uknjiženih, uknjižimo i određeni broj novih lokacija da bismo kredibilno ispunili talinski uvjet, što će uz već usvojeni ‘Pregled odbrane’ i ‘Plan modernizacije’ Oružanih snaga, pretpostavljamo, biti dovoljan uvjet da dođe do aktivacije MAP-a i na takav način realizacije još jednog važnog koraka ka NATO integracijama“, istakao je Zvizdić.

Zvizdić je na sastanku govorio i o realizaciji najvažnijih prioriteta u vezi s ekonomskim razvojem BiH, jačanju vladavine prava i borbe protiv terorizma, ekstremizma te svih oblika kriminala i korupcije te o unapređenju regionalne saradnje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO