Hrvatsku ne obavezuje odluka suda o granici sa Slovenijom

Hrvatska je u julu 2015. odlučila izaći iz arbitraže (EPA)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako Hrvatska dočekuje objavu presude Stalnog arbitražnog suda u Hagu o teritorijalnom sporu sa Slovenijom u skladu s odlukom Hrvatskog sabora iz jula 2015, kada je odlučeno o njenom izlasku iz procesa arbitraže te da na bilo koji način neće biti vezana presudom Arbitražnog suda.

“Aktima Hrvatskog sabora iz kraja srpnja 2015. godine vrlo jasno smo rekli da izlazimo iz tog procesa i da Hrvatska ni na koji način neće biti vezana presudom Arbitražnog suda u promijenjenom i rekonfiguriranom sastavu. Na taj način i očekujemo taj čin koji će biti 29. lipnja poslijepodne. Ostajemo otvoreni za razgovore sa Slovenijom o svim otvorenim pitanjima, uključujući i pitanje granice”, izjavio je Plenković.

Erjavec: ‘Hrvatska mora poštovati odluku’

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da “teško može zamisliti” situaciju u kojoj Hrvatska ne bi priznala najavljenu odluku međunarodnih arbitara o rješenju graničnog spora sa Slovenijom.

“Teško bih mogao zamisliti da država koja je članica EU-a i NATO-a, pa konačno i UN-a, djeluje u suprotnosti s preuzetim obvezama”, kazao je Erjavec za Slovensku novinsku agenciju (STA).

Erjavec tvrdi kako i u Briselu naglašavaju da međunarodne ugovore potrebno poštivati, uz ocjenu da je EU bila “pokrovitelj” arbitražnog sporazuma dviju država te da je na osnovu potpisivanja tog sporazuma Hrvatska četiri godine kasnije i ušla u Evropsku uniju.

Slovenija će odluku arbitara poštovati, a to bi morala i Hrvatska, kazao je Erjavec.

Erjavec je kazao da je Slovenija prihvatila nepovoljne presude Evropskog suda za ljudska prava koje joj nisu odgovarale, a odnosile su se na problem stare devizne štednje državljana Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Ljubljanskoj banci, kao i presudu kojom joj je naloženo vraćanje prava “izbrisanih neslovenaca”, 40-ak hiljada ljudi koji su nakon raspada bivše SFRJ i osamostaljenja ostali bez domicila u Sloveniji, a time i bez socijalnih i radnih prava.

Odluka 29. juna

“Odluka arbitara bit će poštena i pravična, bit će u skladu s arbitražnim sporazumom, zato očekujem da će i Hrvatska shvatiti da joj ne preostaje ništa drugo nego da odluku arbitraže prihvati”, kazao je slovenski šef diplomatije.

Stalni arbitražni sud odluku o teritorijalnom sporu između Hrvatske i Slovenije vezano za morsku granicu objavit će 29. juna.

“Predsjednik Suda, sudac Gilbert Guillaume, pročitat će odluku Suda 29. juna između 14 i 16 sati u Palači mira u Hagu tokom rasprave otvorene za javnost”, saopćio je Sud.

Izvor: Agencije