Opozicija: Vučić je izabrao Anu Brnabić po nalogu Zapada

Ana Brnabić je do sada bila ministrica državne uprave i lokalne samouprave kao nestranačka osoba (EPA)
Ana Brnabić je do sada bila ministrica državne uprave i lokalne samouprave kao nestranačka osoba (EPA)

Odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da mandat za sastav buduće vlade povjeri ministrici državne uprave i lokalne samouprave Ani Brnabić izazvala je oštra reagiranja oporbe, a beogradski mediji spekuliraju da je osjetno nezadovoljstvo i u redovima vladajuće Srpske napredne stranke kojoj je Vučić predsjednik.

Dok koalicijski partneri podijeljeno reagiraju na Vučićevu odluku, konzervativni dio oporbe optužuje novog šefa države da je pokleknuo pod pritiscima i utjecajima Washingtona, te da Brnabić uopće nije njegov izbor već odluka koju mu je nametnuo Zapad.

Beogradski mediji tvrde kako šest zastupnika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, koalicijskog partnera socijalista i naprednjaka u parlamentu Srbije, neće glasati za izbor Ane Brnabić na mjesto premijerke. Isto tako navode i da Brnabić nema jedinstvenu potporu ni u vladajućoj SNS.

“Lom je potpuni u stranci. Ova odluka je za mnoge iznenađenje. Teško da će svi naši poslanici podići ruku za Brnabić”, citira Blic neimenovane izvore u vrhu Vučićevih naprednjaka.

Vođa Socijalističke partije Srbije (SPS), potpredsjednik Vlade i šef diplomacije Ivica Dačić, koji je spominjan kao jedan od kandidata za premijersko mjesto, poručio je da “poštuje predlog predsednika Srbije”.

Dačić kaže kako “očekuje veće učešće SPS-a u vlasti” i neko ministarsko mjesto više, obzirom da su njegovi socijalisti vodeći koalicijski partner Vučićevim naprednjacima.

Dačićev i Vučićev koalicijski partner Dragan Marković Palma među prvima je poručio da “Ana Brnabić nije njegova premijerka”. Marković je ranije izjavio kako na čelo vlade treba doći “domaćin, koji ima porodicu, a poštovan je u svetu”.

Dveri: Brnabić je izbor Zapada

Vučićev protukandidat na nedavnim predsjedničkim izborima i vođa parlamentarnog konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović ocijenio je da Ana Brnabić ima veće povjerenje Zapada nego predsjednik Aleksandar Vučić.

“Zato predsednik mora da predloži ono što mu je Zapad naredio. Izgleda da se nije mnogo pitao. Da li je neko čuo obrazloženje zašto je Ana Brnabić dobro rešenje za premijera? Verovatno mu je glupo da kaže da to nije njegov izbor nego tuđi”, ocijenio je Obradović.

Dodao je i kako je Brnabić “celi život radila za inostrane kompanije i nevladine organizacije”.

Šefica zastupničke skupine “Nova Srbija – Pokret za spas Srbije” Sanda Rašković Ivić izbor Ane Brnabić nazvala je “kapitulacijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred Washingtonom”.

“To je očekivana odluka koja ne dolazi iz Vučićeve glave nego je odluka koja je sugerisana sa strane”, citira agencija Beta Sandu Rašković Ivić.

Predsjednik oporbene Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kaže kako “ne vidi ništa što Anu Brnabić kvalifikuje da vodi Vladu Srbije”.

Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića poručuje da je “interesuje politika, a ne ličnost Ane Brnabić”, te da će podržati njezinu spremnost da definira kao prioritet europsku budućnost, te napravi razliku između Bruxellesa i Moskve.

Također, LDP uvjetuje svoju potporu Ani Brnabić njezinom sposobnošću da “preseče Gordijeve čvorove u regionu – od Bosne i Hercegovine i Kosova do Hrvatske, što je preduslov čupanja Srbije iz živog blata ’90-ih”.

Vučić: Odluku nije bilo lako donijeti

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić povjerio je u četvrtak mandat za sastav nove srbijanske vlade Ani Brnabić, dosadašnjoj ministrici državne uprave i lokalne samouprave.

“Tu odluku nije bilo lako doneti, ali je donesena u skladu sa interesima i ciljevima Republike Srbije, sa idejom da radom i idejama donosimo dobre rezultate za našu zemlju i njezine građane”, rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji.

Ana Brnabić je postala ministrica državne uprave i lokalne samouprave kao nestranačka osoba u kolovozu 2016. godine, a kao donedavni premijer Vučić je dosad više puta pohvalio njezine rezultate.

Brnabić, čiji su roditelji podrijetlom s Krka, rođena je 1975. godine u Beogradu, a njezin izbor za ministricu u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je pozornost u regiji i svijetu zbog neskrivene homoseksualne orijentacije.

Njezinu imenovanju za predsjednicu vlade upravo se zbog toga protivila Srpska pravoslavna crkva, a na najave njezina imenovanja za mandatarku nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicijski partneri vladajuće Srpske napredne stranke, što su potvrdili i svojim negodovanjem u povodu Vučićeve odluke da je predloži za mandatarku.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povjerio je Ani Brnabić mandat za sastav nove vlade. Vučić je u četvrtak rekao da nije bilo lako donijeti tu odluku te da to nije poraz za Srpsku naprednu stranku, niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rješenje. Socijalistička partija Srbije, iako je SNS dominantnija na osnovu povjerenja […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO