Dodik i Čović: Problemi u funkcioniranju bh. institucija

Čović kaže da nema parlamentarne većine na nivou BiH i Federacije BiH (Fena)

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da nijedno zakonsko rješenje u Vijeću ministara neće moći proći kroz ruke hrvatskih predstavnika, a da nisu do kraja uvažena stajališta iz bh. entiteta Republika Srpska.

Nakon sastanka sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom u Banjoj Luci, Čović je rekao kako je činjenica da nema parlamentarne većine na nivou BiH i Federacije BiH, te da će situacija „snalaženja“ morati biti do narednih izbora.

Osvrćući se na dopune Krivičnog zakona BiH, istakao je da toj državi treba cjelovita reforma pravosuđa, javlja Fena.

“U ime onih koji predstavljaju Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) u Vijeću ministara mogu reći da, zbog pomanjkanja parlamentarne većine, nijedno zakonsko rješenje neće moći proći kroz ruke hrvatskih predstavnika u tom vijeću, a da nisu do kraja uvažena stajališta iz RS-a. To je način kako ćemo se međusobno usklađivati i to je jačanje ove saradnje i vrlo jasan stav. Sve primjedbe koje dođu s ove razine morat će postati sadržaj dokumenta koji će ići u dalju proceduru, naglasio je Čović.

Izmjene Krivičnog zakona

Milorad Dodik je kazao da postoje ozbiljni problemi u funkcioniranju institucija na nivou BiH, da je njihov kredibilitet značajno urušen i da je ugrožena Reformska agenda.

Predsjednik RS-a smatra da je problem u funkcioniranju institucija BiH nastao zbog inertnosti vladajuće strukture na nivou BiH.

“Republika Srpska na nivou BiH ima lošu poziciju zbog ponašanja srpskih predstavnika na tom nivou“, rekao je on i ponovio da nije prihvatljivo ponašanje srpskih ministara u Vijeću ministara BiH prilikom glasanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, kojim bi negiranje genocida bilo zakonski kažnjivo.

Dodik, koji je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, rekao je da je saradnja ove partije i Hrvatske demokratske zajednice dobra i da na pojedinim pitanjima usaglašavaju pozicije, kako bi osigurali funkcioniranje institucija na nivou BiH.

“Međutim, očigledno je da će se nastaviti zastoj u funkcionisanju tih institucija“, naveo je Dodik, prenosi RTRS.

Najavio je da će u RS biti usvojen zakon o pravosudnom sistemu, koji bi bio pod ustavnim ingerencijama RS-a, jer sadašnji sistem na nivou BiH, tvrdi, nije u funkciji RS-a.

Odgovori na Upitnik EK

Čović je naglasio da do kraja mora profunkcionirati Mehanizam koordinacije, koji uvažava ustavne nadležnosti, jer ne vidi razlog zašto da toga nije došlo, a kako bi BiH ubrzala svoj evropski put, na kojem kasni.

“Većina odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije su već završena, a da bi se izbjegle bilo kakve spekulacije i moguće nedorečenosti to treba uraditi, kako bi BiH što prije dobila status u EU“, rekao je Čović.

Na sastanku su naglasili i da se moraju usaglasiti stavovi o zakonu o akcizama, kako se ne bi dešavali zastoji u izgradnji infrastrukture.

Izvor: Agencije