Crna Gora otvara nova poglavlja u pregovorima sa Unijom

Crna Gora je do sada, od ukupno 35 poglavlja, otvorila pregovore u 26, dok je privremeno zatvorila pregovore u dva poglavlja (Arhiva)

Crna Gora će na Međuvladinoj konferenciji u utorak u Luksemburgu otvoriti pregovore u dva nova pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom, dok će istog dana privremeno zatvoriti jedno poglavlje.

Kako je saopćeno iz Ministarstva evropskih poslova, bit će otvorena poglavlja 1 i 22, koja se odnose na slobodu kretanja robe i regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata, a privremeno će zatvoriti pregovore u poglavlju koje se odnosi na vanjske odnose.

Crna Gora je do sada, od ukupno 35 poglavlja, otvorila pregovore u 26, dok je privremeno zatvorila pregovore u dva poglavlja.

Pregovarački proces se nastavlja

Državnu delegaciju Crne Gore na Međuvladinoj konferenciji na ministarskom nivou, predvodit će ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Iz Ministarstva evropskih poslova saopćeno je da je održavanje Međuvladine konferencije potvrda da se, nakon otvaranja pregovora u 26 i privremenog zatvaranja u dva poglavlja, pregovarački proces nastavlja planiranom dinamikom.

“Kako u dijelu otvaranja preostalih pregovaračkih poglavlja, tako i u pogledu ulaska u novu fazu koja obuhvata rad na ispunjavanju uslova za zatvaranje poglavlja, kroz zaokruživanje reformskih procesa i finalizaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji”, kaže se u saopćenju.

Crna Gora je 5. juna i službeno postala punopravna članica NATO-a na ceremoniji koja je održana u State Departmentu.

Ta država je obnovom nezavisnosti kao strateški cilj odredila pristupanje Evropskoj uniji i NATO–u.

Izvor: Agencije