EU otvara poglavlja o carini i pirateriji sa Srbijom

Odluka je potvrđena na sastanku ambasadora zemalja članica u Briselu (Al Jazeera)
Odluka je potvrđena na sastanku ambasadora zemalja članica u Briselu (Al Jazeera)

Evropska unija zvanično je danas potvrdila odluku da Srbija otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima.

Svih 28 zemalja članica dale su ”zeleno svjetlo” za pokretanje pregovora u okviru poglavlja 29 koje se odnosi na carinsku uniju i 7 o pravima intelektualne svojine.

Ta odluka je danas, bez rasprave, potvrđena na sastanku ambasadora zemalja članica u Briselu.

Malta, koja predsjedava Evropskim vijećem, zakazala je za 20. jun u 19.30 sati u Luksemburgu Međuvladinu konferenciju sa Srbijom, na kojoj će biti otvorena nova poglavlja.

Deset otvorenih poglavlja

Evropsku uniju bi na Međuvladinoj konferenciji trebalo da predstavljaju komesar za pregovore o proširenju Johannes Hahn, ministrica Malte zadužena za evropske poslove Helena Dalli i direktorica za Zapadni Balkan u Evropskoj vanjskopolitičkoj službi Angelina Eichhorst.

Sa dva novootvorena poglavlja Srbija će u pregovorima o članstvu u EU imati deset otvorenih poglavlja, od kojih su dva već privremeno i zatvorena.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn najavio je i otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u drugoj polovini godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Umjesto tri, Srbija će u Briselu otvoriti dva pregovaračka poglavlja u pregovorima s Europskom unijom. Otvaraju se poglavlja 5 i 25, koja uređuju područje javnih nabavki i znanosti. Otvaranje poglavlja 26, koje se bavi kulturom i obrazovanjem, blokirala je Hrvatska zbog nezadovoljstva položajem hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. To je izazvalo oštre reakcije vlasti te […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO