Thaci: Rusi bi priznanjem Kosova pomogli Srbiji

Thaci: 'Rusija će priznajući Kosovo pomoći Srbiji da se oslobodi mita o Kosovu' (AP)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izgradio fer i konstruktivnu komunikaciju te tvrdi kako bi Rusija priznavanjem nezavisnosti Kosova učinila najveću uslugu Srbiji, jer bi joj, kako navodi, na taj način pomogla da se oslobodi mita o Kosovu.

On je za zagrebački Večernji list kazao da na Kosovu shvataju tradicionalno prijateljstvo Rusije i Srbije te da im to ne smeta.

“Zapravo, vjerujemo da će Rusija učiniti najveću uslugu Srbiji priznajući Kosovo, pomažući Srbiji da se oslobodi mita o Kosovu”, naveo je Thaci odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da Rusija prizna nezavisnost Kosova.

Na pitanje održava li Kosovo službene kontakte s Rusijom Thaci kaže da Moskva ima Ured za vezu u Prištini.

Fer komunikacija s Vučićem

Predsjednik Kosova tvrdi da, uprkos izjavama koje politički lideri u Srbiji daju za unutrašnje dnevnopolitičke potrebe, s novim predsjednikom i donedavnim premijerom Srbije Vučićem, s kojim se već godinama sastaje u okviru dijaloga Srbije i Kosova, ima izgrađenu “fer i konstruktivnu komunikaciju”.

“Svi čelnici, sve države koje teže Evropskoj uniji trebaju se ophoditi i komunicirati u skladu s vrijednostima na kojima je izgrađena EU. Ne možemo ostati taoci prošlosti, mitova iz prošlosti, neprijateljstava iz prošlosti. Treba se okrenuti budućnosti, izgraditi dobre međususjedske odnose i stabilan mir”, rekao je Thaci.

On kaže kako to nekada od čelnika zahtijeva teške, ali bitne odluke, jer čine jedini put prema EU-u.

Upitan kako bi ocijenio odnose Kosova i Srbije s obzirom na to da su tenzije u ovom trenutku podignute zbog najava formiranja vojske Kosova, Thaci kaže da su Kosovo i Srbija dvije nezavisne države. 

Izvor: Agencije