Objavljene fotografije napada na novinare u Beogradu

Napad se desio 31. maja ispred Skupštine Srbije, na istom mjestu gdje je organiziran i skup podrške novom predsjedniku (Al Jazeera)
Napad se desio 31. maja ispred Skupštine Srbije, na istom mjestu gdje je organiziran i skup podrške novom predsjedniku (Al Jazeera)

U beogradskoj štampi objavljene su fotografije nasilja nad novinarima i aktivistima na dan inauguracije Aleksandra Vučića.

Beogradski dnevni listovi Danas i Kurir objavili su fotografije na kojima se, kako tvrde, vidi nasilje nad pristalicama opozicije i novinarima na dan inauguracije predsjednika Srbije Aleksandar Vučića.

Fotografije je prethodnog dana objavio portal Cenzolovka.

Ta dva dnevnika objavili su na naslovnim stranama fotografije koje pokazuju nasilje nad pristalicom neformalne grupe “Protiv diktature” Markom Radosavljevićem, novinarkom Danasa Lidijom Valtner i Milutinom Markovićem, fotoreporterom državne novinske agencije Tanjug, javlja Beta.

Bez reakcije policije

Vidi se kako ih odvode zasad neidentificirani muškarci, a kako tvrde u tim listovima, incidenti su se odigrali u prisustvu policije koja nije reagirala.

“Najbolji novinar u ovom režimu je nepostojeći novinar. I sada, kada ne možete da ga bojkotujete, možete ga fizički ukloniti s mjesta s kojeg izveštava. Mi možemo da spekulišemo da je to parapolicijska snaga koja obavlja poslove umesto vladajuće stranke”, rekao je glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović.

Napad se desio 31. maja ispred Skupštine Srbije, na istom mjestu gdje je organiziran i skup podrške novom predsjedniku te zemlje.

Udruženje novinara Srbije traži od policije da se što prije otkriju identiteti osoba koje su napale novinare i aktiviste. 

Napad se dogodio u trenutku kada je novinarka Danasa uzimala izjavu od jednog opozicionara.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO