EU očekuje brzo formiranje kosovske vlade

Izborni dan na Kosovu protekao je mirno, potvrdili su posmatrači EU-a (EPA)
Izborni dan na Kosovu protekao je mirno, potvrdili su posmatrači EU-a (EPA)

Europska unija očekuje da će po okončanju izbornog procesa na Kosovu brzo biti formirana vlada, kako bi “važan rad napredovao bez daljeg odlaganja”.

“Očekujemo od svih političkih lidera da, po završetku izbornog procesa, osiguraju brzo formiranje vlade kako bi važan rad vezan za ekonomski razvoj, promoviranje vladavine prava, dijalog s Beogradom uz posredovanje EU-a i viznu liberalizaciju, napredovao bez daljeg odlaganja”, poručila je Maja Kocijančič, glasnogovornica Europske službe za vanjske poslove.

U njezinu se priopćenju podsjeća da je, na poziv Kosova, EU poslao izbornu promatračku misiju na čelu s Alojzom Peterleom.

Prema Peterleovom preliminarnom izvješću, objavljenom ranije danas, izborni dan u većem dijelu Kosova protekao je “na miran i regularan način”.

Slabosti izbornog procesa

Izvješće, međutim, također ukazuje na “slabosti izbornog procesa”, kao i na, kako se kaže, “uznemirujući obrazac zastrašivanja u područjima gdje su Srbi većina”.

“Kolektivna je odgovornost svih političkih aktera iz svih zajednica da riješe ove nedostatke”, navodi se u priopćenju.

Promatračka misija EU-a, kako se dodaje, podnijet će konačno izvješće s preporukama koje će biti “važan element u informiranju o naporima potrebnim za izborne reforme u cilju poboljšanja i jačanja demokratskog upravljanja i institucija na Kosovu”.

“EU će podržati napore za izbornu reformu u skladu s preporukama izborne promatračke misije”, navela je Kocijančič.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO