‘Zavetnici’ prekinuli projekciju filma o Kosovu

'Zavetnici' su upali u salu i prekinuli projekciju dokumentarnog filma (Tanjug)

Članovi Srpskog sabora “Zavetnici” prekinuli su projekciju filma Kosovo… Nazdravlje! Gezuar! u Medija centru u Novom Sadu, u sjedištu udruženja Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Ispred Medija centra “Zavetnici” su prethodno održali konferenciju za novinare, na kojoj je član Glavnog odbora Slobodan Jović, kako je saopćeno, upozorio da se u samom sadržaju filma, čiji je koproducent Dinko Gruhonjić, srbijanska vojska i policija prikazuju kao okupatorske snage, dok se pripadnici “terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)” predstavljaju kao legitimni borci za slobodu.

‘Zavetnici’ upali u salu

“Na djelu je pokušaj rehabilitacije albanskih ratnih zločinaca i očigledna zamena teza, gde se Srbima pripisuje krivica za rat na Kosovu i Metohiji, a Albancima uloga žrtve”, rekao je Jović, prenosi Tanjug.

Nakon konferencije za novinare “Zavetnici” su upali u salu i prekinuli projekciju dokumentarnog filma koji govori o susretu ratnog veterana OVK-a Arija Abduljija i Isaka Vorgučića, nekadašnjeg oca Nektarija, bivšeg monaha Srpske pravoslavne crkve.

Njih dvojica danas su novinari i u filmu pričaju o stanju na Kosovu, ratu, odnosima Srba i Albanaca, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tog prostora.

Dvojica predstavnika duboko suprotstavljenih strana smatraju da je multietničko Kosovo “propala ideja” i da je suživot Srba i Albanaca nemoguć.

Izvor: Agencije