Zaev: Moguć ulazak u NATO i EU pod drugim imenom

Hahn je uoči susreta sa Zaevom rekao da Brisel očekuje neophodne reforme i rješenje spora o imenu Makedonije (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev nagovijestio je da bi se njegova zemlja mogla pridružiti NATO-u i Evropskoj uniji pod imenom koje se upotrebljava u UN-u i EU-u – Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija – kako bi se okončao dugogodišnji spor sa Grčkom, zbog kojeg su blokirane težnje Skoplja ka euroatlantskim integracijama.

Zaev, koji je stupio na dužnost 1. juna, posjetio je u Briselu sjedišta i EU-a i NATO-a u novom pokušaju da riješi spor s Atinom i tom prilikom poručio da će nova makedonska vlada “primijeniti sve moguće mjere kako bi zemlju približila članstvu”, prenosi AFP.

“S oznakom FYROM (BJRM – Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija) možemo postati članica NATO-a”, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za medije s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom govoreći o zvaničnom imenu Makedonije u UN-u.

Privremeno ime

I EU upotrebljava to ime za Makedoniju, ali Skoplje naglašava da je to samo privremeno ime, napominje francuska agencija.

Stoltenberg je istakao da se rješenje za spor u vezi s imenom “mora postići u okviru UN-a između Makedonije i Grčke”.

“Istovremeno, željeli bismo naglasiti da pozdravljamo veoma jasnu poruku nove vlade da će intenzivirati dijalog s Grčkom”, rekao je generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse.

Zaev je u Briselu izrazio želju za izgradnjom veza s Grčkom kako bi se našlo rješenje za spor koji koči pokušaje Makedonije da se približi Uniji i NATO-u.

“Znam da bi, kad bismo imali prijateljske odnose i dobar pristup, rješenje bilo izvodljivo”, rekao je novi makedonski premijer novinarima na zajedničkoj konferenciji s komesarom EU-a za proširenje i politiku susjedstva Johannesom Hahnom.

Zaev je dodao da zna da će građani Grčke, koje je nazvao prijateljima njegove zemlje, posredstvom svoje vladajuće partije i opozicionih stranaka također pomoći Makedoniji na putu ka euroatlantskim integracijama.

Nova vlada ‘nije dovoljan argument’

Francuska agencija ocjenjuje da Makedonija ima mnogo veće šanse da se pridruži NATO-u nego Evropskoj uniji, koja je zamrzla sve procese proširenja barem do 2020. godine.

Hahn je u Briselu izjavio da će Evropska komisija učiniti sve da se Makedonija vrati na put pristupnih pregovora o priključenju Uniji, ali i da nova vlada nije dovoljan argument za preporuku za pregovore o članstvu.

On je uoči susreta sa Zaevom rekao da Brisel očekuje neophodne reforme i rješenje spora o imenu Makedonije.

Upitan o priključenju Makedonije NATO-u i promjeni imena, Hahn je rekao da je o tome suviše rano govoriti te dodao da će Brisel učiniti sve da omogući pregovore ako Skoplje pokaže napredak u dovoljnoj mjeri.

Izvor: Agencije