Koalicija PAN vodi na kosovskim izborima, Samoopredjeljenje iznenadilo

Centralna izborna komisija je saopćila da je, prema preliminarnim rezultatima nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, na osnovu 91 posto prebrojanih biračkih listića, najviše glasova, 34,60 posto, dobila koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, zajedno sa još devet drugih stranaka.

Na drugom mjestu je koalicija koju čine Demokratski savez Kosova, Alijansa novo Kosovo i Inicijativa Alternativa sa 26,75 posto osvojenih glasova.

Na trećem mjestu je pokret Samoopredjeljenje sa osvojenih 23,52 posto glasova.

Pristalice koalicije oko PDK-a, ali i pokreta Samoopredjeljenje, slavili su u mnogim gradovima na Kosovu uspjeh postignut na izborima, prenosi Tanjug.

Slavi i Samoopredjeljenje

Član Predsjedništva Samoopredjeljenja Dardan Sejdiu izjavio je poslije zatvaranja biračkih mjesta da, na osnovu rezultata sa terena, taj pokret ima 33 do 34 posto glasova građana Kosova.

On je na konferenciji za novinare ocijenio je da je taj pokret praktično na prvom mjestu kao politički subjekt, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci je na svom Twitter nalogu napisao da očekuje da se što prije formira kosovska vlada.

Kandidat za premijera Ramush Haradinaj je izjavio da je pobjeda koalicije PDK-a uvjerljiva, dok je predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, kako prenose mediji, na konferenciji za novinare ocijenio da je bez sumnje DSK pobjednik izbora.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić je saopćio da je Srpska lista osvojila svih 10 mandata koje u kosovskoj skupštini, prema Ustavu, pripadaju srpskoj zajednici.

Manjinske zajednice

Na izbore je izašlo 40,01 posto građana Kosova s pravom glasa, a pravo glasa na ovim izborima je imao 1.872,941 građanin Kosova.

Glasanje je obavljeno na 889 birališta, sa 2.490 biračkih mjesta, a cio izborni proces je nadgledalo blizu 30.000 domaćih i međunarodnih posmatrača.

Za 120 poslanička mjesta se takmičio 971 kandidat iz pet koalicija, 19 političkih partija i dvije građanske inicijative.

Od toga pet subjekta je iz albanske zajednice, a svi ostali pripadaju srpskoj, bošnjačkoj, turskoj, romskoj, aškalijskoj, egipćanskoj i goranskoj zajednici.

Iz redova srpske zajednice na prijevremenim parlamentarnim izborima se takmičilo pet političkih subjekata sa 94 kandidata.

Ostale manjinske zajednice sve zajedno također imaju deset garantiranih mjesta poslanika za Skupštinu Kosova.

Za vladu treba 61 glas

Izbori su održani nakon što je pala vlada premijera Ise Mustafe iz DSK-a.

Kako je prenijela Radio Slobodna Evropa, na osnovu ovih rezultata, iako pobjednik sa blizu 35 posto glasova, velika koalicija čiji je kandidat za premijera Haradinaj neće biti u mogućnosti formirati vladu bez podrške 20 poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Za izglasavanje vlade potreban je 61 glas.

Na osnovu trenutnih rezultata, ova koalicija može dobiti između 40 i 42 poslanička mjesta.

Izvor: Al Jazeera i agencije