Hrvatski šef diplomatije podnio ostavku

Nova hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova, umjesto Davora Ive Stiera koji je podnio ostavku na tu dužnost, bit će Marija Pejčinović Burić, dosadašnja državna tajnica za europske poslove.

Najavio je to hrvatski premijer Andrej Plenković, dodajući kako od Stiera očekuje “lojalan i angažiran” rad u Hrvatskom saboru.

“Stierova ostavka bila je očekivana, a o tome smo razgovarali već dulje, tijekom proteklih mjeseci. Kod njega sam osjećao određene rezerve”, rekao je Plenković u izjavi za Hrvatsku televiziju.

Potvrdio je da nije sa Stierom razgovarao o njegovoj odluci da se vrati u Sabor i ostane glavni tajnik HDZ-a

“Ono što želim je da HDZ bude čvrsto pozicioniran i usidren na desnom centru, da ga pozicioniram baš tamo gdje ga je vidio i želio naš prvi predsjednik i utemeljitelj Franjo Tuđman. Ako kolega Stier namjerava pridonijeti takvom pozicioniranju HDZ-a, dobrodošao je”, naglasio je Plenković.

Nezadovoljan koalicijom s HNS-om

Podnoseći ostavku, Davor Ivo Stier je kazao kako je “velika čast predstavljati Hrvatsku u svijetu, ali je važnije ovdje živjeti demokršćansku opciju”.

Rekao je i da ostaje politički tajnik HDZ-a te da će se posvetiti radu u Saboru.

“Osim stabilnosti, Vladi treba i funkcionalnost. Isto tako je potrebno jačati i demokršćansku opciju u neposrednom kontaktu s građanima, a moja je procjena da to mogu učiniti najbolje kao politički tajnik HDZ-a i kao saborski zastupnik”, rekao je Stier.

O Stierovoj ostavci u medijima se nagađa od subote, nakon što je to objavio Novi list.

Taj je dnevnik, pozivajući se na neslužbene informacije, objavio da je Stier dan nakon drugog kruga lokalnih izbora kuvertirao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova te dužnost političkog tajnika HDZ-a.

Navodno je nezadovoljan što je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dogovarao formiranje nove parlamentarne većine s HNS-om, odnosno ulazak te stranke u Vladu, nakon što je propala suradnja HDZ-a s Mostom.

Stier, koji je bio zagovornik suradnje s Mostom i nakon što je došlo do razlaza, izrazio je žaljenje zbog toga te dodao da se on u stranci zauzimao za nove izbore.

Grmoja: ‘Možda slijedi borba unutar HDZ-a’

Uslijedili su i prvi komentari opozicije, pa je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio ostavku Stiera pokušajem jačanja utjecaja članova HDZ-a koji su nezadovoljni koalicijom s HNS-om.

“Stier je najavio da će kao politički tajnik obilaziti teren, biti među članovima i građanima. Možda nam slijedi neka unutarstranačka borba unutar HDZ-a. Govorio je i o tome da treba uvesti načelo ‘jedan čovjek – jedan glas’, a to je suprotno načinu na koji su donesene sve ove bitne odluke posljednjih dana, gdje ih je premijer Plenković donio s nekakvim užim krugom savjetnika”, izjavio je Grmoja u Saboru.

“Sigurno da ta struja, koja baš i nije zadovoljna koalicijom s HNS-om, jača i sada je taj broj zastupnika u Saboru dosta velik”, dodao je Grmoja.

Nije želio špekulirati kako će se najnoviji tijek događaja odraziti na koaliciju HDZ-a i HNS-a.

Miljenić: ‘Loše je radio svoj posao’

Saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić izrazio je zadovoljstvo što je Stier dao ostavku, ocijenivši da je “loše radio svoj posao”.

“Načelno, to je njihova stvar, stvar HDZ-a. Oni očito ne mogu međusobno funkcionirati. Moj osobni stav je jedan manje i to je dobro. Drago mi je da je otišao, oni rade loše, a on je bio jedan od predvodnika tih loših, makar ni drugi ne rade dobro. Sad će morati stiskati zube i dizati ručicu za ono s čime se sad kao ne slaže, neka se tuku, neka rade što hoće”, izjavio je Miljenić.

Stieru zamjera stav prema ljudskim pravima.

“On predstavlja mene i vas, a ne predstavlja mene, iznosi stavove koji nisu moji, doveo nas je u rang Poljske i Mađarske, on je kao političar različit i drago mi je što više neće raditi taj posao jer ga je radio loše”, kazao je Miljenić.

Izvor: Al Jazeera i agencije