Hrvatska policija: U napadu na Kostelić postupili po pravilima

Kostelić se uputila u Bol na Braču, ali se nakon napada vratila u Zagreb (EPA)

Nakon što je Prekršajni sud u Splitu na petodnevnu zatvorsku kaznu osudio sedmoricu od 12 mladića privedenih tokom vikenda jer su na trajektu Split – Supetar verbalno napala državnu tajnicu za sport Janicu Kostelić, oglasio se i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekavši da je policija postupila po svim pravilima struke.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju nema riječi o narušavanju slobode govora.

“Ne radi se o nekakvom najavljenom javnom okupljanju i slobodi govora. Radi se o tome da je skupina od više desetaka muškaraca na jedan vulgaran način vrijeđala ženu i to je sigurno za svaku osudu. Osim toga, zapriječen je prolaz autu, incident je bio i na trajektu i kasnije na kopnu. Zato je policija postupila prema svim pravilima struke”, kazao je Božinović medijima.

Policija je u slučaju težih prekršaja ovlaštena odmah uhititi izgrednike, navedeno je iz hrvatskog MUP-a, uz napomenu da, osim petodnevnog prekršajnog pritvora za sedmoricu uhićenih, sankcija po odluci suda tek slijedi.

Kritike opozicije

Pojašnjavaju i da u konkretnom slučaju nije oštećena samo Janica Kostelić, koja se zbog osjećaja nesigurnosti neobavljena posla vratila u Split, već i svi ostali putnici na trajektu za Brač s obzirom na to da se ispad dogodio na javnom mjestu.

Zatvorska kazna od pet dana za sedmoricu od 12 mladića privedenih zbog verbalnih napada i vulgarnih vrijeđanja Janice Kostelić za saborsku je oporbu bio dokaz neujednačenih kriterija postupanja u Hrvatskoj.

HDZ-ovi zastupnici ocijenili su da je odlično što je policija odmah reagirala rekavši kako se čude da se kritizira promptnost reakcije policije.

Osim sedam kažnjenih zbog narušavanja javnoga reda i mira te vrijeđanja proslavljene hrvatske sportašice i olimpijke, dvojica maloljetnika puštena su na slobodu, a odustalo se od progona trojice privedenih.

U konkretnom je slučaju policija tražila isključivo zatvorske kazne, a, kako se doznaje na sudu, kada sedmorici izgrednika istekne petodnevna zatvorska kazna, ona im može biti i produžena.

Prije Kostelić napadnut i Mamić

Skupina mladića na trajektu je okružila vozilo u kojem se nalazila Kostelić, te su je vrijeđali. Isto su ponovili prilikom izlaska s trajekta, na supetarskoj obali. Sve su to mobitelima snimili očevici i objavili na internetu, na temelju čega je policija mogla identificirati počinitelje.

Kostelić je cijeli slučaj prijavila policiji i napustila otok.

Najveća hrvatska sportašica putovala je na Brač kako bi prisustvovala finalu teniskog turnira “Croatia Bol Open”, međutim, nakon incidenta napustila je Brač i uputila se prema Zagrebu.

“Vjerujem da se tu radi samo o skupini pojedinaca, ali je za mene ovo bilo jako neugodno iskustvo. Tužna sam što se ne mogu sigurno kretati po svojoj domovini”, kazala je Kostelić.

Vlada Republike Hrvatske osudila je sramotne uvrede upućene državnoj tajnici Kostelić.

Prije nekoliko dana u Bolu na Braču napadnut je i nogometni dužnosnik Zdravko Mamić. Napadač ga je s leđa udario u glavu i bacio u more.

Mladić je priveden, a nakon saslušanja na splitskom Prekršajnom sudu pušten je na slobodu. Izrečena mu je zaštitna mjera zabrane približavanja Dinamovom savjetniku na udaljenost manju od 20 metara. 

Policija je od suda zatražila istražni zatvor od 30 dana, a odluku o tome sud će donijeti u roku 30 dana.

Izvor: Agencije