Sarajevo: Protest u poslovnici Addiko banke

Korisnici kredita žale se na deložacije i prodaju nekretnina za podmirivanje spornih kredita (Al Jazeera)

Stotinjak korisnika kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima blokirali su poslovnicu Addiko banke u Sarajevu.

Na taj način žele skrenuti pažnju javnosti i vlasti da se njihov problem riješi. Žale se na deložacije i prodaju nekretnina za podmirivanje spornih kredita te traže od vlasti da ih zaštiti.

S druge strane, iz bivše Hypo, danas Addiko banke tvrde kako su sami krenuli u rješavanje problema potpisivanjem pojedinačnih ugovora s oprostom dijela glavnice duga.

Banka i Udruženje korisnika kredita imaju različite podatke kad je taj proces u pitanju jer banka tvrdi da je još 10 posto slučajeva neriješenih, a Udruženje da je tek nešto više od 10 posto riješenih.

Sanela Pašić, direktorica Addiko Bank, kazala je da je ta banka tokom prošle godine ponudila konverziju kredita uz oprost 30, odnosno 50 posto glavnice duga, što je prihvatilo više od 90 posto klijenata.

Naslijeđeni problemi

“Ova nam činjenica govori dvije stvari. Prva je da je broj korisnika ovih kredita drastično smanjen, te nema potrebe za donošenjem posebnog zakona. Druga je da je dogovor banke i klijenata, koji će klijentima omogućiti uredno servisiranje njihovih obaveza, a neće ugroziti ekonomski i pravni sistem u zemlji, jedini način rješavanja ovog problema”, izjavila je Pašić.

“Predloženi zakon u suprotnosti je sa brojnim postojećim zakonima, te ugrožava pravnu sigurnost i ekonomsku stabilnost u zemlji. Naš stav, kao i stav drugih relevantnih institucija, je da je zakon loš i praktično neprovodiv. Otvoreni smo za dijalog, kako bismo i ostalim CHF klijentima omogućili konverziju kredita,” istakla je Pašić.

Banka je u saopćenju navela da zbog rješavanja naslijeđenog problema samo tokom prošle godine pretrpjela višemilionske gubitke s ciljem da omogući klijentima konverziju po korektnim uvjetima.

Nakon blokade poslovnice, iz Addiko banke su saopćili da njihove poslovnice rade normalno, u skladu sa važećim radnim vremenom.

“U poslovnici Ferhadija zabilježena je veća gužva zbog grupe građana, koji svoje transakcije vrše u sitnim kovanicama, iskazujući time svoje nezadovoljstvo zbog statusa njihovih kreditnih zaduženja sa valutnom klauzulom. Banka je ovim klijentima omogućila posebno uplatno mjesto, kako bi neometano mogli vršiti transakcije”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije