Prikazan ‘tajni’ automobil Gruevskog od 600.000 eura

Automobil, prljav i oštećen, stajao je u garaži (Al Jazeera)

Ministar policije Makedonije Oliver Spasovski javnosti je pokazao blindirani mercedes C Klase 600 od 600.000 eura, koji je 2012. godine kupila tadašnja vlada premijera Nikole Gruevskog.

Javnost je saznala o kupovini luksuznog automobila iz snimaka prisluškivanih telefonskih razgovora, koje je objavljivao socijaldemokrata Zoran Zaev prije dvije godine.

U međuvremenu i Specijalno javno tužilaštvo otvorilo je predistražni postupak o procesu nabavke ovog vozila.

Ministar policije kaže da policija funkcioniše u uslovima nedostatka osnovnih sredstava za rad i da ne razumije prioritet tadašnjeg premijera da potroši toliku sumu budžetskog novca na ovaj automobil.

Spasovski je rekao da želi da pokaže cijeloj makedonskoj javnosti kako se prethodna vlast (VMRO DPMNE) odnosila prema imovini poreskih obveznika, ističući da je automobil prikazan onako kako je ostavljen u garaži – prljav i neuredan. 

Policajci nemaju uniforme

Naveo je da je automobil prešao 57.000 kilometara, a da mu je najčešća relacija bila do Probištipa (mjesta donedavnog premijerа Emilа Dimitrievа), a tamo se putovalo četiri ili pet puta mjesečno.

“Najviše me boli to što policajci nemaju uniformu, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je imalo hrabrost da kupi vozilo od 600.000 eura”, rekao je Spasovski novinarima.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je, 6. juna, najavljujući da će automobil biti predstavljen javnosti, rekao da je zapušten, ostavljen u garaži, oštećen i izvana i iznutra, javlja Beta.

Prema njegovim riječima, vlada ne planira prodati to vozilo jer se ne može dobiti cijena po kojoj je plaćeno. Zaev je rekao da ga on i ministri neće korisititi, već da će automobil biti namijenjen za strane delegacije.  

U proljeće 2015. objavljen je jedan od prisluškivanih razgovora lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i bivše ministrice unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske.

U jednom od razgovora, kako je objašnjeno, čuje se kako Gruevski i Jankulovska pričaju o nabavci automobila i kako da ga tadašnji premijer koristi, a da ne doznaju mediji.

Iz VMRO-DPMNE, koji je sada u opoziciji, saopšteno je da prikazivanje automobila predstavlja marketinški trik SDSM-a kako bi se prikrio nedostatak političkih ideja, javlja MIA.

VMRO-DPMNEnavodi da je u proteklih 11 godina puno uloženo u opremanje policijskih snaga.

“Ako SDSM misli da je mercedes nepotreban, uvijek mogu da ga prodaju. Takva vozila ne gube mnogo na vrijednosti, ako se dobro održavaju”, kaže se u saopštenju i podsjeća da je automobil korišten za prevoz visokih stranih zvaničnika, uključujući Štefana Fulea, Tomislava Nikolića, Boruta Pahora, Ivu Josipovića, Andersa Fogha Rasmussena i Ahmeta Davutoglua.

“U stvarnosti, aktuelna vladajuća većina vodila je Ministarstvo unutrašnjih poslova skoro godinu dana i oni su odgovorni za stanje u kom se nalazi vozilo”, navode iz VMRO-DPMNE.

Izvor: Al Jazeera i agencije