Zajedničke vježbe SAD-a i BiH u junu

Manevri i događaji pripremani su u saradnji sa zvaničnicima javne sigurnosti (AP)

Vježbe pripadnika Vojske SAD-a bit će održane ovog mjeseca u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda za medije Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Pripreme za vježbu “Jackal Stone 2017” počet će dolaskom pripadnika Vojske SAD-a u Bosni i Hercegovini.

“Jackal Stone” dio je Programa zajedničke obuke i vježbi Evropske komande Vojske SAD-a, čiji je cilj poboljšanje interoperabilnosti sa savezničkim i partnerskim državama.

Radi se o bilateralnoj vježbi, tokom koje će biti korišten realni scenario terorističke prijetnje u cilju poboljšanja interoperabilnosti između sigurnosnih snaga SAD-a i njihovih bh. partnera, navodi se u saopćenju Ambasade SAD-a.

Saradnja s bh. zvaničnicima

Dodaje se da će vježba pomoći pripremi učesnika za uspješno provođenje operacija u zajedničkom i kombiniranom okruženju uz podršku civilnih i vladinih agencija zemlje domaćina.

Koordinacijske aktivnosti za vježbu “Jackal Stone” provođene su tokom proteklih godinu dana, a vježba će biti održana u junu.

U svim gradovima i općinama širom Bosne i Hercegovine na čijim će područjima biti održana vježba svi manevri i događaji pripremani su u saradnji sa zvaničnicima javne sigurnosti.

Scenario vježbe osmišljen je tako da odražava relevantne sigurnosne izazove, ali nema nikakve veze sa stvarnim događajima, navodi Ambasada  SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije