Veliki protest za reformu obrazovanja u Hrvatskoj

Godinu dana od protesta podrške za reformu obrazovanja, koji je širom Hrvatske okupio 50.000 ljudi, na glavnom zagrebačkom trgu i u još pet gradova u 18 sati počela je nova protestna akcija.

Povod za nju jest to što se otad ništa nije promijenilo, a organizatori žele podsjetiti Vladu da građani brinu o obrazovanju i da ono mora biti prioritet.

Jedan od razloga protesta, smatraju, jest i taj što je izbor nove voditeljice ekspertne radne grupe za provođenje kurikularne reforme Jasminke Buljan Culej bio netransparentan.

‘Čekajući tramvaj…’

Protestna akcija “Čekajući tramvaj zvan kurikularna reforma: godinu dana kasnije” u organizaciji inicijative GOOD počela je na Trgu bana Jelačića, odakle je povorka krenula prema Trgu kralja Tomislava, gdje će se iznijeti konkretni zahtjevi za bolju i transparentniju provedbu kurikularne reforme.

Procjenjuje se da se na centralnom zagrebačkom trgu okupilo nekoliko hiljada građana, od kojih dio nosi transparente “Budućnost naše djece se urušava”, “Obrazovanje nije vic-an”, “Opus dej, go avej”.

Glavni zahtjevi jesu razrješenje ministra nauke, obrazovanja i sporta Pave Barišića, kao i predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican, jer smatraju da je odgovorna što proces izbora članova Ekspertne radne skupine nije bio transparentan.

Stoga se traži ponavljanje konkursa za voditelja i članove Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu.

“Prosvjedom ćemo obilježiti prošlogodišnji prosvjed, kada se na Trgu bana Jelačića okupilo 40.000 ljudi, a sveukupno u hrvatskim gradovima njih 50.000, koji su tražili bolje obrazovanje i provedbu obrazovne reforme kako je ona bila zamišljena”, rekao je novinarima Marijo Bajkuša iz inicijative GOOD.

Za utemeljenu obrazovnu reformu

Bajkuša kaže da se u proteklih godinu dana nije dogodilo ništa, a svakim danom javlja se sve više informacija o propustima vezanim uz ekspertnu grupu.

“Želimo transparentnu, neovisnu i na demokratskim postupcima utemeljenu obrazovnu reformu”, istaknuo je, najavivši da će se na Trgu kralja Tomislava građanima uputiti poruka o tome “kako svi propusti vezani za reforme, a posebno za obrazovnu refomu, imaju utjecaj na svakodnevni život”.

“Svaka prekinuta reforma ima svoje ime, prezime i lice. Hrvatska je u zadnjih pet-šest godina izgubila mnogo stanovništva zato što su političari bili nevoljni i neodlučni, nisu imali viziju ove zemlje”, ustvrdio je.

Izvor: Al Jazeera i agencije