Slovenija: Uredniku otkaz zbog priloga o Thompsonu

Namjera Pirkovičevog priloga je bila da Thompson objasni optužbe do kojih je došlo na njegov račun oko otkazivanja njegovog koncerta u Mariboru (Arhiva)

Igor Pirkovič, urednik emisije “Tednik” na slovenačkoj nacionalnoj televiziji, navodno je dobio otkaz nakon što je u svojoj emisiji emitovao sporni prilog o hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu, prenosi Index.hr.

Namjera priloga je bila da Thompson objasni optužbe do kojih je došlo na njegov račun oko otkazivanja njegovog koncerta u Mariboru.

Do problema je došlo jer je Pirkovič „Thompsona predstavio nekritično i jednostrano kao velikog domoljuba“, piše portal Slovenske novice.

Ogradili se na Facebooku

Stoga je Programsko vijeće RTV Slovenije došao do zaključka kako je Pirkovič prekršio načela nepristranosti, vjerodostojnosti, odgovornosti i pravednosti i uručilo mu otkaz.

Tada su se putem Facebooka novinari i uredništvo emisije “Tednik” ogradili od priloga, a odgovornost prebacili na Pirkoviča.

„U javnosti, ali i na sjednici Programskog vijeća RTV Slovenija odgovornost se stavlja na teret cijeloj redakciji ‘Tednika’. Naglašavamo kako je prilog isključivo autorsko djelo urednika ‘Tednika’ Igora Pirkoviča. Pri njegovoj izradi nije učestvovao niko drugi iz uredništva“, saopćili su novinari i urednici emisije ‘Tednik’.

Relativiziranje ustaškog pozdrava

Članica Programskog vijeća, Jedrt Jež Furlan, izjavila je za Slovenske novice kako je prilog sa novinarskog stajališta bio neprofesionalan i kako se autor trebao konsultirati sa hrvatskim novinarima koji su upoznati s problematikom.

„Da ne govorimo o ideološkoj spornosti i relativiziranju ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni'“, poručila je ona.

Thompson je trebao održati koncert 20. maja u Mariboru, ali je on zabranjen zbog prevelikog rizika.

Izvor: Agencije