Privredna saradnja tema sastanka Grabar-Kitarović i Thacija

Thaci je zahvalio Grabar-Kitarović što je Hrvatska bila među prvim zemljama koje su priznale Kosovo (EPA)

Hrvatska i Kosovo žele proširiti privrednu saradnju, složili su se u Zagrebu predsjednici dviju zemalja, Kolinda Grabar-Kitarović i Hashim Thaci, naglasivši prijateljske odnose Zagreba i Prištine, kao i podršku Hrvatske na putu Kosova ka euroatlantskim integracijama.

“Kada je riječ o bilateralnim odnosima, oni su vrlo dobri i prijateljski, ali svakako želimo širiti gospodarsku suradnju s Kosovom. Iako Hrvatska ima snažan suficit kad je riječ o trgovini s Kosovom, držim da možemo učiniti puno više, ne samo u prodaji naših proizvoda i usluga već i puno većoj nazočnosti hrvatskih tvrtki na Kosovu kad je riječ o investicijama i daljnjem poslovanju”, rekla je hrvatska predsjednica na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta na Pantovčaku, dodajući da je zamolila kosovskog kolegu da se u tom smislu osobno uključi.

Hrvatska i Kosovo imaju historijski prijateljske odnose, naglasio je Thaci, ali je također rekao da bi privredni odnosi mogli biti bolji jer “Hrvatska ima veliki potencijal za ulaganja u sva područja od zajedničkog interesa”.

Saradnja u području energetike

Hrvatska predsjednica spomenula je da interes imaju kompanije iz područja energetike kad je riječ o izgradnji dalekovoda i iskorištavanju izvora obnovljive energije, IGH kad je riječ o cestogradnji i graditeljstvu, u proizvodnji željezničkih vozila Gredelj, kao jedna od najkonkurentnijih “europskih i svjetskih kompanija”, a u području elektroničke industrije KING ICT.

“Govorili smo i o pitanju INA-e, o svim onim problemima s kojima se INA susreće kao posljedica raspada bivše države i prijenosa imovine, kao i nastojanjima INA-e da se riješe neka tekuća pitanja njihove nazočnosti i proširenja njihove suradnje”, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednik Kosova zahvalio je hrvatskoj kolegici što je bila na njegovoj inauguraciji, ali i za to što je Hrvatska “bila među prvim zemljama koje su priznale Kosovo”.

Hrvatska je jedna od 114 država koje su priznale Kosovo i podržava tu zemlju, kako je rekla hrvatska predsjednica, “na putu njenih integracija ne samo u Europsku uniju i NATO-a već i u članstvo drugih organizacija i institucija”.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, a do danas ga je priznalo 114 zemalja, među kojima i SAD i većina zemalja EU-a.

Među onima koje i dalje odbijaju priznati tu zemlju, osim Srbije, jesu i Rusija i Kina, a među zemljama EU-a Grčka, Kipar, Španija, Rumunija i Slovačka.

“Hrvatska će nastaviti podržavati Kosovo i kad je riječ o u ulasku u A5, inicijativu za političko-sigurnosnu suradnju u jugoistočnoj Europi, a i pri transformaciji kosovskih sigurnosnih snaga u kosovske oružane snage”, najavila je Grabar-Kitarović, dodajući da Zagreb stoji Prištini na raspolaganju i kad je riječ o daljnjoj razmjeni iskustava i znanja na putu integracija.

Hrvatska zajednica na Kosovu

Iako su posredstvom nacionalnih manjina Hrvatska i Kosovo dobro povezani, Grabar-Kitarović je rekla da bi Hrvatska voljela vidjeti poboljšanje statusa hrvatske zajednice na Kosovu.

“Albanska manjina s Kosova izvrsno je integrirana u hrvatsko društvo, uz saborsku predstavnicu koju imaju s punim pravom glasa. Voljeli bismo vidjeti poboljšanje statusa hrvatske zajednice na Kosovu, posebno u Janjevu i Letnici, gdje živi najveći broj pripadnika hrvatske manjine”, naglasila je Grabar-Kitarović.

Rekavši da je posjetio hrvatsku manjinu u Janjevu i Letnici, Thaci je obećao da će se zalagati da predstavnik hrvatske manjine dobije mjesto u Parlamentu.

Kosovski predsjednik također je zahvalio Hrvatskoj za “podršku koju daje u snagama KFOR-a, ali i drugim međunarodnim institucijama prisutnim na Kosovu”.

Hrvatska trenutno sudjeluje u KFOR-u s 33 pripadnika, a Grabar-Kitarović najavila je da će se prisustvo povećati ove godine, “u skladu s našom željom da se stabilizira stanje na Kosovu”.

Na pitanje da komentira izjavu novog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na inauguraciji u srijedu u Beogradu kako je “Kosovo nedeljivi dio Srbije” Thaci je rekao da je riječ o “izjavi za unutrašnju upotrebu”.

“To nije ništa novo od Beograda. Mi smo dvije nezavisne države. Predsjednik Srbije dobro zna da je Kosovo nezavisna država, priznata od 114 zemalja u svijetu. Mi ćemo se nastojati i dalje angažirati na priznavanju i nastaviti s dijalogom”, rekao je Thaci.

Susret s premijerom Plenkovićem

I predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je u Banskim dvorima s predsjednikom Kosova o političkim i privrednim odnosima dviju zemalja.

Premijer je bilateralne odnose ocijenio vrlo dobrim i prijateljskim.

Naglasio je da Hrvatska Kosovu pruža kontinuiranu pomoć u procesu evropskih integracija i jačanju kapaciteta za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Hrvatska će, s Njemačkom i Poljskom, u lipnju [junu] započeti provedbu twinning-projekta ‘Podrška institucijama Kosova u provedbi SPP-a'”, rekao je Plenković.

Plenković i Thaci razgovarali su o statusu hrvatske manjine na Kosovu.

Obostrano je izražena potreba jačanja trgovinske razmjene, koja je u 2016. godini iznosila 68 miliona eura.

Istaknuto je da je Hrvatska zainteresirana za jačanje privredne saradnje s Kosovom u sektorima energetike, građevinskog sektora i izgradnji infrastrukture, naročito željezničke, informacijskoj tehnologiji i telekomunikacijama.

Izvor: Agencije